Hoe kan de lokale identiteit bijdragen aan onderlinge verbinding binnen uw gemeente? Op 2 oktober bent u welkom in Amersfoort om hierover met collega-bestuurders van gedachten te wisselen. En laat u inspireren door onder andere schrijver Rodaan Al Galidi en hoogleraar Maurice Crul.

De bijeenkomst is de start van het programma Divers & Inclusief. Dit programma ondersteunt gemeenten die naar de juiste manier zoeken om op de groeiende diversiteit in te spelen. 

Programma

15:00 uur:          Ontvangst met koffie/ thee/ klein zoet

15:30 uur:          Welkom aan de deelnemers door burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius
                          Korte toelichting op het programma Divers & Inclusief door Ali Rabarison (VNG)

15:45 uur           Ronde 1 inspirerende praktijken Koningsdag 2019: diversiteit als majesteitsmeervoud

De gemeente Amersfoort was op koningsdag het hart van een zeer geslaagde viering. Miljoenen Nederlanders zagen op televisie een stad in al haar diversiteit. Dat was geen toeval, maar het resultaat van een heel bewuste inclusieve aanpak. In de eerste ronde spreken we over het hoe (wat komt erbij kijken?) en het waarom van deze inclusieve koningsdag. Ook richten we de blik op het verduurzamen van de resultaten: wat helpt om verder te bouwen op dit resultaat? Met burgemeester Lucas Bolsius en wethouder Cees van Eijk.

In de gemeente Rotterdam staat diversiteit hoog op de politieke agenda. Het gaat er vaak en stevig over in de raad. In die politieke context heeft de gemeente Rotterdam een start gemaakt met het diversiteitsprogramma onder de titel ‘Relax, dit is Rotterdam’. Aan de hand van zijn ervaringen gaan we in gesprek met wethouder integratie, Bert Wijbenga, hoe je politiek debat en een werkende aanpak met elkaar combineert.

16:45 uur           Ronde 2: verdieping en analyse Maurice Crul over identiteit, diversiteit en inclusie

Hoogleraar Maurice Crul doet al jaren onderzoek naar het diversiteitsvraagstuk. Van zijn hand verscheen het inspirerende onderzoek ‘superdiversiteit’. Hij adviseert onder andere het NOS Journaal over beeldvorming in een steeds diversere samenleving. In een interactieve lezing bespreekt Maurice met ons de verschillende fasen van integratie- naar samenlevingsbeleid en hoe lokale identiteit kan bijdragen aan een inclusieve samenleving.

17:45 uur           Ronde 3: wisseling van perspectief, Een literaire blik van Rodaan Al Galidi op de identiteit van Nederland

Rodaan al Galidi, auteur van de bestseller ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’, draagt voor uit eigen werk. In zijn proza stelt hij op humoristische wijze zijn - soms pijnlijke - ervaringen als nieuwkomer in en inwoner van Nederland aan de orde. Daarnaast staan we met hem stil bij de lokale identiteit waar hij zich aan verbindt: stad & thuis Zwolle.

18:30 uur            Ronde 4: buffet, Wat smaakt naar meer?

Op basis van de ervaringen van deze eerste bijeenkomst bespreken we met volle mond wat naar meer smaakt. Waar liggen behoeften voor verdieping en nieuwe perspectieven? Welk type ondersteuning helpt je als lokale bestuurder verder?

Meer informatie en aanmelden