Een groot aantal inzendingen kwam weer binnen voor ‘Meest Inspirerende Global Goals gemeente 2019’. Zowel ervaren Global Goals gemeenten als ambitieuze nieuwkomers hebben zich gemeld. De grote winnaar van dit jaar is gemeente Rheden, zij zijn ‘Meest Inspirerende Global Goals gemeente’!

Bijzonder was dat gemeenten die al eerder een inzending hadden gedaan in voorgaande jaren, wezenlijk volwassener zijn geworden binnen dit thema: ieder op haar eigen unieke wijze.

Renswoude: ‘Meest Veelbelovend’

De jury besloot unaniem dat de titel ‘Meest Veelbelovend’ door Renswoude is bemachtigd. Ondanks het feit dat Renswoude pas net is toegetreden tot het netwerk Global Goals gemeenten, is er al een duidelijk procesvoorstel geformuleerd en voor het eerst een wethouder en medewerker duurzaamheid ingesteld. Haar bescheiden formaat weerhoudt niet de grootsheid van actie en ambitie. De kleinste Global Goals gemeente is nog vers en het enthousiasme en de dapperheid van gemeente Renswoude aanstekelijk. In een korte periode van slechts een à twee maanden heeft Renswoude in Foodvalley de SDGs op de strategische agenda gezet. Dit aanstormend talent verdient dubbel en dwars haar titel.

Rheden: 'Meest Inspirerend'

Voormalig aanstormend talent Rheden heeft haar belofte waargemaakt en heeft gigantische stappen gemaakt. Bij de gemeente Rheden viel de hoge mate aan integraliteit op. Het is fantastisch om te zien dat de doelen in de hele gemeente volledig zijn geïnternaliseerd. Dit wordt uitgedragen in projecten in zowel binnen- als buitenland. De duurzame ontwikkelingsdoelen uiten zich in één groot samenspel waar alle lagen van de bevolking in worden betrokken: burgers, politie, bedrijfsleven onderwijs- en overheidsinstellingen.

Ook is Rheden niet mysterieus over de manier waarop zij deze versnelling hebben gemaakt. De aanpassing van de gemeente is zeer concreet terug te vinden in een actieplan, het coalitieakkoord en zelfs in de programmabegroting. Deze transparantie is een grote pré, en maakt van Rheden een ‘best practice’.

Trots

Andere elementen bij gemeenten die erg opvielen was de betrokkenheid van burgers in Langedijk, het uiteenlopende netwerk van betrokken partijen in Tilburg, het SDG ambassadeurschap van de burgemeester van Maastricht en het ongelooflijke succes van de Climate Planet in Utrecht. Allemaal inzendingen om trots op te zijn!

Meer informatie