Ook gemeente Renswoude sluit zich officieel aan als Global Goals gemeente. Dit kondigde locoburgemeester en wethouder Duurzaamheid Sander van ’t Foort aan in zijn boodschap in de Tijdcapsule van de Gemeenten4GlobalGoals campagne.

Van ’t Foort benadrukte dat het bescheiden formaat van de gemeente Renswoude niet weerhoudt in de omvang van ambities. Renswoude wil een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van de Global Goals, met een focus op hernieuwbare energie (Global Goal 7), afvalmanagement (Global Goal 12) en klimaatverandering (Global Goal 13). Vijftig Global Leaders afkomstig uit 22 verschillende landen, deskundig op het gebied van duurzaam toerisme, waren getuige van de officiële aftrap van Renswoude als Global Goals gemeente.

Global Goals Campagne

De VN heeft in 2015 zeventien universele doelen voor duurzame ontwikkeling vastgesteld. Alle lidstaten hebben zich hier unaniem aan verbonden met als gevolg een gezamenlijke agenda tot 2030. De gedeelde verantwoordelijkheid die deze agenda kenmerkt, vergt gezamenlijke inzet. Er is geconstateerd dat bijna 2/3 van de doelen alleen gerealiseerd kan worden vanuit lokale inzet. Renswoude heeft deze uitdaging omarmd en gaat samen met de inmiddels 60 andere Global Goals gemeenten aan de slag!

Tijdcapsule

De tijdcapsule symboliseert de resterende periode tot het jaar 2030. Burgemeesters en Wethouders van verse Global Goals gemeenten leggen hun duurzaamheidsambities en uitdagingen voor dit tijdsbestek hierin vast in de aanwezigheid van een publiek bestaand uit de gemeenteraad, en/of maatschappelijk middenveld, scholieren, bedrijven of andere lokale betrokkenen om samen met hen een blik op het jaar 2030 te werpen.

Global Leaders

In dezelfde duurzaamheidsgeest werd dezelfde dag het Global Leaders Network van de organisatie Green Destinations in Renswoude gelanceerd. Dit netwerk biedt een platform waar deelnemers zich inzetten voor verduurzaming van toerisme in hun regio en hun ervaringen met elkaar delen. Dit sluit goed aan op de Global Goals verklaring van Wethouder Van ’t Foort, waar hij het belang van samenwerking tussen lokale ondernemers, burgers en de maatschappij in zijn geheel, op zowel regionaal als nationaal front aanhaalt.

Wethouder Van ’t Foort voegt zijn droom voor het jaar 2030 toe aan de Global Goals Tijdcapsule.

Het Tijdcapsulemoment vond plaats bij het Kasteel van Renswoude.

Meer informatie