Súdwest-Fryslân, Noordenveld en Den Haag zijn de winnaars van de jaarlijkse Global Goals Gemeenteverkiezing van de VNG. Zij kwamen als beste uit de bus in respectievelijk de categorieën visionair, verbinder en grensverlegger.

De winnaars werden bekendgemaakt door Sandra Pellegrom, nationaal coördinator SDG implementatie, tijdens de Global Goals Gemeenten Meet-up van de VNG op 11 maart 2021. Als voorzitter van de jury overhandigde zij de deelnemers vanuit de studio de titels. De andere juryleden waren Ali Rabarison (directeur Inclusieve Samenleving, VNG) en Mena Leila Kilani (Brede Beweging SDG Nederland).

Súdwest-Fryslân won de titel Visionair. Voor de gemeente is werken met de Global Goals een kwestie van voortdurend integrale kansen zien. Het SDG-kompas uit de Omgevingsvisie 1.0 wijst de gemeente de weg, door handvatten te geven voor de vertaling van de Global Goals naar het dagelijks beleid en de gemeentelijke activiteiten, zoals de RES. ‘En het belangrijke daarin is: we doen het echt samen,’ aldus wethouder Mark de Man. 

Noordenveld won de prijs Verbinder vanwege haar verbinding van Global Goals, onderwijs en lokale inclusie. Noordenveld grijpt de Global Goals aan om een stem te geven aan mensen die minder vaak worden gehoord, en maakt van inclusie een speerpunt van haar Global Goals-strategie. Noordenveld heeft ook haar Jongeren- en Kinderraad en Lokale Inclusie Agenda gekoppeld aan de Global Goals. Wethouder Kirsten Ipema: ‘Ik ben zeer vereerd. Verbinden is echt de kern van wat Noordenveld doet, samen met maatschappelijke partners.’

Den Haag viel in de prijzen als Grensverlegger met haar aanpak ‘toegang tot recht’. 
De gemeente zet zich in om vrede en recht niet alleen wereldwijd te stimuleren: ook in Den Haag, de stad van Vrede en Recht, ervaren inwoners obstakels in de zoektocht naar rechtvaardige uitkomsten. Om de toegang tot recht (doel 16) te verbeteren, heeft de gemeente in samenwerking met de ngo HiiL gebruikgemaakt van een internationaal perspectief, om in de lokale context de rechtssituatie te verbeteren. Wethouder Saskia Bruines: ‘We zijn heel verheugd, als internationale stad van Vrede en Recht. De volgende stap die we gaan maken is: de toegang tot recht vereenvoudigen.’

Meer informatie