Alleen per pin of giraal betalen voor diensten komt steeds vaker voor. Ook bij een beperkt aantal gemeenten is het niet meer mogelijk om aan de balie met contant geld te betalen. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van documenten als een paspoort of een rijbewijs. 

Deze ontwikkeling is voor bepaalde groepen inwoners een probleem. Zij willen of kunnen niet met een pinpas betalen. Het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van dienstverlening. 

Europees recht

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de VNG, via De Nederlandsche Bank (DNB), een brief gestuurd. De ECB stelt dat een pin only-beleid volgens het Europees recht niet geoorloofd is. Burgers moeten aan de gemeentelijke balie contant kunnen betalen, zonder hiervoor bijzondere redenen aan te voeren. 

Gemeentelijk beleid

Gemeenten die nu een pin only-beleid hanteren bieden nu al veel oplossingen voor burgers die niet kunnen of willen pinnen. Hanteert of overweegt u een pin only-beleid? Dan vraagt de VNG aandacht voor het Europeesrechtelijke aspect en de invulling hiervan. Wij vinden maatwerk voor degenen die contant willen betalen belangrijk. Gemeenten kunnen inwoners stimuleren te betalen per pin. Maar inwoners die dat niet willen of kunnen betalen, moeten contant kunnen betalen. Het is aan gemeenten zelf hoe zij het beleid rondom betalingen aan de balie vormgeven. 

Communiceer helder over het gekozen beleid. Zo weten inwoners welk beleid de gemeente hanteert en hoe zij kunnen betalen. 

Meer informatie