Zorgen dat alle medewerkers van Nederlandse omgevingsdiensten in 2021 goed voorbereid aan de slag kunnen met de Omgevingswet; dát is het doel van het Train de Trainer programma. Op woensdag 12 februari was de try-out, met 11 op te leiden trainers van 5 verschillende omgevingsdiensten.

Het programma leidt medewerkers van omgevingsdiensten op tot deskundige Omgevingswet-trainers die na afloop alle ins & outs van deze naderende wet kennen en hun kennis ook over weten te brengen op collega’s. Het is ontwikkeld door de ODNL Academie, ODNL, VNG en het programma Aan de slag met de Omgevingswet.

“De training is nog in ontwikkeling, dankzij de try-out kunnen wij goed inschatten wat deelnemers vinden van de lesstof, het volledige programma en meer”, aldus Ramon Blok, projectleider Train de Trainer. De samenwerking tussen de ODNL Academie, ODNL, VNG en programma Aan de slag met de Omgevingswet is noemenswaardig. “Wat is er mooier dan deze constructie? Het is prachtig dat we elkaar hebben gevonden en samen een coalitie hebben gesmeed”, aldus Jaap Cats (programmamanager Omgevingswet, DCMR) tijdens de try-out. Ook sprak hij zijn wens uit: “We willen zo veel mogelijk trainers opleiden die hun kennis met de omgevingsdiensten gaan delen.”

Try-out

Docent Erik Mossel verzorgde samen met Sandra Anzion de try-out. Dit deed hij aan de hand van een uitgebreide presentatie en diverse opdrachten. “Het gaat er niet om dat we nóg kundiger worden, maar dat we leren hoe we onze kennis overbrengen op anderen”, begon hij zijn verhaal. Vervolgens vertelde hij wat de deelnemers kunnen verwachten van het uiteindelijke programma: een 3-daagse cursus over de Omgevingswet, gevolgd door een 3-daagse cursus gericht op het trainen van collega’s en op het werken met groepen.

Train de Trainer

Na afloop van het 6-daagse opleidingsprogramma Train de Trainer weten de deelnemers alles over de Omgevingswet. Ook leren ze deze kennis over te brengen op groepen. De trainers conformeren zich minimaal 1,5 jaar aan de Omgevingswet-docentenpoule, geven in ieder geval 5 keer een training aan groepen en kunnen als specialist deelnemen in de klankbordgroep.

Meer informatie