Gezag, en ook de spelregels van de representatieve democratie, scheppen niet meer automatisch legitimiteit. Nieuwe tijden vragen om aanvullende kwaliteiten bij bestuurders. Aldus Paul ’t Hart, hoogleraar bestuurskunde (Universiteit Utrecht), tijdens het VNG Jaarcongres 2017.

’t Hart besprak de belangrijkste uitkomsten van de enquête ‘De bestuurder van de toekomst’ gehouden onder bestuurders en burgers. ‘t Hart gaf daarbij zijn visie op belangrijke (nieuwe) kwaliteiten van bestuurders.

(Fotograaf: Johan van der Heijden)

Integriteit

Een klassieke kwaliteit als integriteit, moet verbreed worden, legde ’ t Hart uit. Behalve om betrouwbaarheid gaat het dan bijvoorbeeld ook om trouw aan jezelf, je niet daarvan af laten leiden.

Weerbaarheid

Weerbaarheid, kunnen inspelen op nieuwe, onverwachte ontwikkelingen, is belangrijker geworden dan het vasthouden aan eerder gemaakte plannen.

Luisteren

Luisteren  is essentieel in een wereld waarin je afhankelijk bent. En luisteren doe je met je hart en ogen, leert het Chinese karakterteken.

Raadsleden

Ook raadsleden hebben extra kwaliteiten nodig. Opvallend is dat raadsleden zelf kaderstellen als hun belangrijkste rol zien, terwijl burgers  de volksvertegenwoordigende rol het belangrijkste vinden, zo blijkt uit de enquête .

Meer informatie

Meer info over het vng jaarcongres