De nieuwe podcast ‘BOLDcast’ van onderzoekscentrum BOLD Cities bespreekt de inzet van data bij maatschappelijke vraagstukken in gemeenten. En welke vragen en ethische kwesties ermee gepaard gaan.

Het Centre for BOLD Cities, een samenwerking van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam, zet data-onderzoek in om bij te dragen aan oplossingen voor stedelijke vraagstukken. Het perspectief van de stadsbewoner staat hierbij centraal. Het onderzoekscentrum werkt daarbij veel samen met gemeenten (vooral de gemeenten Rotterdam en Den Haag).

Datagedreven re-integratie in Rotterdam

De eerste aflevering van BOLDcast gaat over re-integratie op de arbeidsmarkt, een notoir lastig vraagstuk waar elke gemeente mee te maken krijgt. Data kunnen daarbij helpen, maar mag dat ook altijd? En welke gevaren liggen op de loer? Liesbet van Zoonen (wetenschappelijk directeur van het Centre for BOLD Cities) en Maarten van Kooij (strategisch adviseur Werk & Inkomen bij de gemeente Rotterdam) werkten intensief samen voor een project waarin gemeente- en CBS-data werden gekoppeld. Zo konden ze bekijken of zichtbaar werd welke aanpak het beste werkt voor welke bijstandsgerechtigde. In de podcast vertellen ze over hun ervaringen.

Meer informatie