Nederland telt jaarlijks 557.000 kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). Deze kinderen en hun ouders vinden het vaak lastig om over hun situatie te praten. Het Trimbos-instituut ontwikkelde nieuwe informatieboekjes voor (aanstaande) ouders en kinderen van 2-18 jaar.

De informatieboekjes KOPP/KOV helpen om de problemen van de ouder op een voor het kind begrijpelijke manier uit te leggen en geven aan ouders en kinderen tips hoe ze goed met de situatie kunnen omgaan. KOPP/KOV-kinderen hebben vaak vragen als: ‘Waarom is mijn thuissituatie anders?’, ‘Wat gebeurt er als anderen er achter komen dat mijn ouders deze problemen hebben?’, ‘Ligt het aan mij?’, ‘Krijg ik het later ook?’. Erover praten, de problematiek van de ouder begrijpen, weten hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen is erg belangrijk voor deze kinderen. Zo kunnen de kinderen opgroeien tot veerkrachtige volwassenen en voorkomt het dat kinderen zelf problemen ontwikkelen. Ook voor de ouders is het belangrijk om gesteund te worden bij de extra uitdagingen binnen de opvoeding van hun kinderen.

Downloaden en bestellen

De informatieboekjes KOPP/KOV zijn nu gratis te downloaden én vanaf de week van 19 oktober tegen de kostprijs te bestellen op www.trimbos.nl/webwinkel.