De VNG vindt het belangrijk dat digitale incidenten worden voorkomen. Daarom hebben we een nieuwe cybergame ontwikkeld, speciaal voor gemeentebestuurders en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor informatieveiligheid en openbare orde en veiligheid. Op 31 oktober is de game gelanceerd.

De cybergame laat zien dat een digitaal incident impact kan hebben zowel binnen als buiten het gemeentehuis. Hoe ga je hier als gemeentebestuurder mee om? Hoe communiceer je en hoe zorg je ervoor dat je ‘in control’ blijft? De verwevenheid van de digitale en de fysieke wereld laat zien dat je als gemeentebestuurder een rol hebt te vervullen. Maar hoe ziet die rol er dan uit?

VNG Commissieleden kregen de primeur

Commissieleden van de commissie Informatiesamenleving en Bestuur & Veiligheid kregen de primeur. Onder leiding van een moderator hebben zij de cybergame 75 minuten lang doorlopen met een kritische evaluatie achteraf. Door de game te spelen merkten zij bijvoorbeeld dat een digitaal incident kan leiden tot een fysiek incident, denk aan boze burgers op de stoep. Daarover ontstond discussie in de groep. Het maakt nogal uit of je een technisch probleem oplost of dat je moet omgaan met een grote groep boze mensen. Zitten dan nog wel de juiste mensen aan tafel, heb je andere middelen nodig om de regie te houden?

Uitrol VNG cybergame en aanmelden

De nieuwe VNG cybergame zal onder andere worden gespeeld in de veiligheidsregio’s. Maar ook gemeenten kunnen de cybergame spelen binnen de eigen organisatie, samen met het college van B en W. Daarom organiseren we vanaf 2020 diverse train-de-trainer sessies, zodat we gemeentelijke moderatoren kunnen opleiden die de cybergame kunnen inzetten in de eigen organisatie. Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u zich alvast aanmelden bij de VNG Academie via dit aanmeldformulier.

Agenda Digitale Veiligheid

‘Cyber’ klinkt ‘eng’, ‘vies’ of voelt als een ver-van-mijn-bed-show, maar inmiddels weten we dat de digitale wereld sterk verweven is met onze samenleving. Digitalisering is allang geen ICT-vraagstuk meer en de risico’s op digitale ontwrichting dreigen alleen maar toe te nemen. De komende tijd zullen we vanuit de VNG hier aandacht aan besteden. Met de ontwikkeling van een Agenda Digitale Veiligheid 2020 - 2024 voor gemeentebestuurders willen we er voor zorgen dat gemeenten grip krijgen op dit thema. 

Benieuwd naar de nieuwe VNG cybergame? Bekijk de trailer!