Met ingang van 1 augustus mag er niet meer gerookt worden op schoolterreinen. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen en universiteiten. Onderwijsinstellingen zijn straks zelf verantwoordelijk voor het instellen, aanduiden en handhaven van het rookverbod.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de handhaving. Voor de afstemming tussen gemeenten, scholen, onderwijsinstellingen en universiteiten aangaande het rookverbod op schoolterreinen maakte de VNG een checklist.

  Initiatief van staatssecretaris Blokhuis

  Het verbod en de maatregelen zijn opgenomen in artikel 10, lid 2a van de Tabaks- en rookwarenwet en het Tabaks- en rookwarenbesluit. De wetswijziging draagt bij aan de ambities van het Nationaal Preventieakkoord en de Rookvrije Generatie. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelde de wetswijziging voor.

  Blokhuis: 'Per dag beginnen er 75 jongeren onder de 18 jaar met dagelijks roken. Dat is een enorm aantal. We moeten ons daarom blijven inzetten om dat tot nul terug te brengen. Veel jongeren steken hun eerste sigaret aan op het schoolplein. Het is dus hoog tijd dat roken op schoolpleinen iets voor de geschiedenisboeken wordt. Vooral omdat jongeren die vroeg in hun leven een sigaret opsteken, een veel grotere kans hebben om verslaafd te raken. Ons doel is een rookvrije generatie in 2040.’

  Checklist voor gemeenten

  Vele scholen hebben in de afgelopen jaren hun schoolterrein al rookvrij gemaakt. Met het aanstaande rookverbod is het voor rokers bij alle onderwijsinstellingen verplicht om het gebouw en het terrein te verlaten als zij willen roken. De VNG heeft over de mogelijke gevolgen hiervan gesproken met vertegenwoordigers van de onderwijsraden.

  De algehele verwachting is dat het sluiten van de rookruimten kan gaan zorgen voor overlast in de openbare ruimte. Daarom adviseren wij gemeenten tijdig met onderwijsinstellingen in gesprek te gaan om mogelijke overlast in de openbare ruimte te voorkomen. Om gemeenten hierbij te helpen, hebben we een checklist opgesteld, de checklist biedt handvatten voor de afstemming tussen gemeenten, scholen, onderwijsinstellingen en universiteiten aangaande het rookverbod op schoolterreinen.

  Impact corona

  De afgelopen periode zijn de scholen grotendeels gesloten geweest, en een deel blijft voorlopig nog gesloten. Het is goed denkbaar dat bijna alle tijd en ruimte uitgaat naar het zo goed mogelijk doorlaten gaan van het (online) onderwijs en alles wat daarbij komt kijken. Daarom heeft de staatssecretaris besloten om de handhaving door de NVWA op rookvrije schoolterreinen per 1 januari 2021 in te laten gaan.

  De wettelijke norm blijft wel: per 1 augustus wordt er niet meer gerookt op terreinen van onderwijsinstellingen. De periode na na de zomer tot 1 januari 2021 stimuleert VWS scholen actief om rookvrij te zijn. Een landelijk team staat dan klaar om aan te moedigen en goede voorbeelden te delen. Een goed voorbeeld kan een school zijn die leerlingen helpt met afleiding in de pauzes in plaats van een sigaret in de wijk.

  Meer informatie