Transities op het gebied van energie, duurzaamheid, digitalisering en robotisering leiden tot voortdurende veranderingen in aard en omvang van de werkgelegenheid. Ieder lid van de beroepsbevolking moet zich een leven lang kunnen ontwikkelen en vorm kunnen geven aan loopbaan en perspectief op werk.
Daarbij moet ieder bedrijf in staat zijn om kennis en vaardigheden van het personeel voortdurend te ontwikkelen en vorm te geven aan de leercultuur binnen de organisatie. Dat stelt de VNG Taskforce economisch herstel en transitie in het white paper 'Naar een wendbare en weerbare beroepsbevolking' dat vandaag naar de Tweede Kamer is verzonden.
Gezamenlijke opgave en de rol van de regio
Het is een gezamenlijke opgave van werkgevers, werknemers, onderwijs, overheden, O&O-fondsen en uitvoeringsorganisaties om te komen tot een wendbare en weerbare beroepsbevolking. Vanuit de gemeenten richten we ons vooral op de rol van de regio: een belangrijke partner in de aanpak van arbeidsmarktkrapte omdat je op dat schaalniveau slagvaardiger kunt zijn. Alle relevante partijen treffen elkaar hier. Denk daarbij aan het verbeteren van de match tussen vraag en aanbod, maar ook aan het beter benutten van het arbeidspotentieel.
Knelpunten die het rijk kan verhelpen
Partijen in de regio lopen helaas tegen veel knelpunten aan, die verholpen kunnen worden als het rijk de juiste randvoorwaarden biedt. Met oog op het debat 'Krapte op de arbeidsmarkt' op donderdag 8 september, geven we de Tweede Kamer deze adviezen mee:
- Investeer structureel in de regio, daar hebben we inmiddels ervaring met wat goed en minder goed werkt. Het is belangrijk om wat goed werkt te kunnen doorzetten. Dit gebeurt nu vaak echter met incidentele regelingen zoals de Regiodeals: maak die structureel!
- Haal de schotten tussen de regelingen weg en durf te experimenteren. In de regio willen we inwoners en ondernemers centraal stellen, niet de regeling. Dit vergt ontschotting tussen de nu meer dan 50 regelingen van 5 ministeries met allemaal een eigen doorlooptermijn en verantwoordingssystematiek. Het zal leiden tot vermindering van regeldruk en administratieve lasten, ook tussen overheden onderling.
Het moet makkelijker worden voor mensen om (met behulp van scholing) stappen te zetten op de arbeidsmarkt: van opleiding naar werk, van werk naar werk, van sector naar sector en als onbenut arbeidspotentieel. Daarvoor moet de regio meer en structureel slagkracht krijgen. Durf daarom te experimenteren met vermindering van regeldruk en ontschotting.
White paper 'Naar een wendbare en weerbare beroepsbevolking'
In het white paper doet de Taskforce een aantal concrete voorstellen om meer ondernemers en werknemers te kunnen bereiken, deze betreffen:
- een verbeterd arrangement tussen regio's en het rijk
- het stimuleren van eigen regie
- het bereiken van het (breed) MKB
- flexibiliteit in opleidingen