Gemeenten en zorgverzekeraars zetten een volgende stap in hun samenwerking voor de juiste zorg en ondersteuning in de regio. Er wordt toegewerkt naar een sluitend netwerk waardoor inwoners in elke regio verzekerd zijn van een goede samenwerking en afstemming tussen gemeenten en zorgverzekeraars.

Dit hebben de VNG en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) afgesproken.

Ouderenzorg, preventie en ggz

De samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars is de afgelopen jaren sterk uitgebreid, met de focus op ouderenzorg, preventie en geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ouderen wonen langer thuis, de mogelijkheden voor preventie in de wijk nemen toe, en de zorg- en ondersteuningsvraag van mensen met psychische problemen hangt steeds meer samen. Hierdoor groeit de behoefte aan goede, lokale afstemming. 

Goed afstemming nodig

In de ouderenzorg is goede afstemming nodig tussen de huishoudelijke hulp en wijkverpleging. Gemeenten en zorgverzekeraars stemmen hun preventieactiviteiten steeds meer af zodat preventie voor doelgroepen en individuele behandelingen elkaar versterken. En voor de ggz is het belangrijk dat mensen na hun behandeling kunnen rekenen op geschikte woonruimte, werk en ondersteuning via de gemeente.

Meer informatie

Zie ook