Steden met een monumentale binnenstad hebben niet alleen meer erfgoed, maar bezitten ook een groter cultuuraanbod in andere sectoren, zo toont de Atlas voor gemeenten 2018.

De atlas introduceert een regionale cultuurindex. Die laat zien dat relatief jonge gemeenten zoals Lelystad en Almere naar verhouding weinig cultuuraanbod hebben.

De atlas geeft de omvang en variëteit van het culturele aanbod in de vijftig grootste gemeenten en per regio weer. De index is opgebouwd uit twintig indicatoren, die zijn onderverdeeld in de categorieën podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film.

Het culturele aanbod per inwoner in Amsterdam blijkt zes keer zo groot als in de stad met het minst rijke cultuuraanbod Nissewaard. Maastricht, Leeuwarden, Utrecht en Delft completeren de top-5 van de ranglijst cultuuraanbod. Zoetermeer, Alphen aan den Rijn, Lelystad, Almere en Nissewaard staan onderaan die ranglijst.

De provincie Groningen heeft haar inwoners op cultureel gebied bijna drie keer zoveel te bieden als de provincie Flevoland

Bron: VNG Magazine, 30 mei 2018

Meer informatie