Tijdens een studiereis naar Engeland hebben Simone Loonstra (Ontwikkelaar bij Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd) beleidsmakers, pleegzorgprofessionals, wetenschappers en pleegjongeren zich verdiept in het Mockingbird Family Model. De toepasbare lessen zijn samengevat in een online magazine.

Het gezelschap ging in september 2019 naar Oxford en Londen om te leren van de pleegzorgpraktijk in Engeland. Daar vertelden pleegouders, onderzoekers en beleidsmakers over het Mockingbird Family Model. Uit onderzoek blijkt dat dit model bijdraagt aan de stabiliteit van pleeggezinsplaatsingen en het versterken van relaties en de ondersteuning tussen pleegouders, pleegkinderen, biologische familie en de pleegzorgorganisaties. 

Simone over de studiereis: ‘Tijdens deze reis deden we met elkaar veel inzichten op en kregen we uitleg en informatie over verschillende projecten die ook voor de Nederlandse praktijk interessant zijn. Bijvoorbeeld over hoe we nóg meer stabiliteit voor pleegkinderen kunnen realiseren, hoe ze in Engeland ervoor zorgen dat het kind écht centraal staat, wat de waarde is van goede onderzoeksdata en hoe de ondersteuning aan pleeggezinnen geregeld is, bijvoorbeeld in het netwerkconcept Mockingbird. 

Introduceren in Nederland

Alle deelnemers van de studiereis waren unaniem enthousiast over het model en de uitkomsten, zoals 17% minder doorplaatsingen in het VK. In 2020 gaat Simone daarom vanuit het Ondersteuningsteam aan de slag met enkele jeugdhulporganisaties: Horizon, WSP, Spirit en Cornerstones, regio's/gemeenten (waaronder Drenthe), Kinderpostzegels en de NVP om dit model in Nederland te introduceren en uit te proberen. Met als doel het doorplaatsen van kinderen te voorkomen.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Simone Loonstra: simone.loonstra@vng.nl