'Deze gemeenten durven hun nek uit te steken, ze zijn zich ervan bewust dat er nog veel moet gebeuren om een inclusieve gemeente te worden, daarom kiezen ze ervoor knelpunten te bespreken en goede voorbeelden te delen'.

Dat verklaarde Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, gistermiddag bij de ondertekening van het Manifest 'Iedereen doet mee!' door de 25 koplopergemeenten voor het VN-verdrag Handicap. Otwin van Dijk is ambassadeur voor het VNG-programma voor invoering van het VN-verdrag bij gemeenten.

 foto: Schol Fotografie

Ondertekenaars manifest

Minister Hugo de Jonge (VWS) en Illya Soffer, directeur van Ieder(in) zetten ter aanmoediging als eersten hun handtekening onder het manifest. Als directeur van Ieder(in) vertegenwoordigt Illya Soffer de Alliantie VN-verdrag: de groep gehandicapten- en cliëntenorganisaties die nauw betrokken is bij het VNG-programma. Namens de koplopergemeenten ondertekende een burgemeester, wethouder of gemandateerde ambtenaar, ieder samen met een ervaringsdeskundige uit hun gemeente.

Cultuur van reflectie

Illya Soffer wees op de belangrijke rol van gemeenten: 'Zonder hen is het VN-verdrag een lege huls'. Gemeenten hebben volgens haar vooral een cultuur van reflectie nodig: openstaan voor kritiek en de bereidheid tot het corrigeren van onbedoelde gevolgen van beleid.

foto: Ieder(in)

Merkbaar minder drempels

Minister Hugo de Jonge, die gisterochtend het brede actieprogramma VN-verdrag: 'Onbeperkt meedoen!' presenteerde, wil naar 'merkbaar minder drempels'. Hij benadrukte het grote belang van de inbreng van ervaringsdeskundigen.

'Weten hoe het voelt'

De minister interviewde twee ervaringsdeskundigen: Jiska Stad-Ogier en Bert van der Zalm. Jiska Stad-Ogier adviseert gemeenten regels soepel te hanteren en vooral in gesprek te gaan met ervaringsdeskundigen. Bert van der Zalm: 'De professional weet hoe het werkt, de ervaringsdeskundige weet hoe het voelt'. Otwin van Dijk besloot het plenaire gedeelte met de oproep: 'Ga aan de slag, maar niet zonder de mensen om wie het gaat'.

foto: Schol Fotografie

Workshops

In workshops deelden een aantal van de koplopergemeenten hun ervaringen. Zo vertelde de gemeente Almere hoe ze daar van losse initiatieven tot een Inclusie Agenda 2018-2012 zijn gekomen.

Meer informatie

Zie ook

De ondernemers (VNO/NCW en MKB Nederland) overhandigen gisteren hun eerste actieplannen aan minister De Jonge. Zie ook deze website voor het MKB:

gemeente Woerden ondertekent het manifest, foto: Schol Fotografie

Dit zijn de 25 koplopergemeenten:

Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Dordrecht, Ermelo, Geldermalsen, Gooise Meren, Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Maastricht, Meijerijstad, Oude IJsselstreek, Reusel-De Mierden, Rotterdam, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Woerden en Zwolle.