Gemeenten zijn enthousiast over de inclusieve samenleving waarbij inwoners met een beperking volwaardig meedoen. Om te zorgen dat zij van elkaars ervaring kunnen leren is de VNG het Koplopersprogramma gestart. Koplopers zijn gemeenten die voorop lopen bij de invulling van het VN-verdrag Handicap.

Met het programma wil de VNG een extra impuls geven aan al lopende initiatieven van gemeenten gericht op het volwaardig meedoen van inwoners met een beperking. Vandaag zijn de koplopergemeenten bekend gemaakt.

Geselecteerde gemeenten

De volgende gemeenten zijn geselecteerd als koploper:

Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Dordrecht, Ermelo, Geldermalsen, Gooise Meren, Groningen, Haarlemmermeer, Hardenberg, Huizen, Krimpen aan den IJssel, Leiden, Maastricht, Meijerijstad, Oude IJsselstreek, Reusel-De Mierden, Rotterdam, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Westerveld, Woerden en Zwolle.

VN-Verdrag

Hans de Kunder, VNG-bestuurder Zorg en Welzijn: ‘Met het Koploperprogramma kan de VNG informatie delen, goede voorbeelden zichtbaar maken en lopende initiatieven groter maken. Dit zal ook andere gemeenten inspireren waardoor we gezamenlijk toewerken naar een steeds inclusievere samenleving.’

Meer informatie:

Zie ook