Deze week ging de 5e tranche van start van het Koploperproject cliëntondersteuning. 21 nieuwe koplopergemeenten gaan aan de slag om de bekendheid, kwaliteit en het aanbod van onafhankelijke cliëntondersteuning te verbeteren.

Tijdens een online kick-off, dinsdag 2 maart, deelden wethouders van de deelnemende gemeenten hun ambities en leerdoelen.

Deelnemende gemeenten

De 5e groep van het Koploperproject bestaat uit de volgende gemeenten: Krimpen aan den IJssel, Middelburg, Midden-Drenthe, Geldrop-Mierlo, Bloemendaal, Oisterwijk, Huls, Sluis, Terneuzen, Cranendonck, Westerveld, Heerhugowaard, Langedijk, Valkenswaard, Leiden, Westerwolde, Pekela, Oldambt, Son en Breugel, Zuidplas en Deventer. 

Wmo, jeugd en participatie

Projectleider Joost de Haan: 'Veel deelnemers geven aan het met inwoners op te pakken. Dat is inderdaad erg belangrijk en daar wordt onafhankelijke cliëntondersteuning alleen maar beter van. Het valt op dat de gemeenten kiezen voor een levensbrede inzet. Ook met cliëntondersteuning rondom de Participatiewet en Jeugdwet. Dat vind ik een positieve ontwikkeling!’

Meer informatie

Het Koploperproject is een initiatief van de VNG in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein en  met financiering van het ministerie van VWS. Movisie ondersteunt het project. Binnen het Koploperproject hebben nu in totaal 113 gemeenten het voortouw genomen om aandacht te vragen voor het ontwikkelen van goede, zichtbare cliëntondersteuning.