Hoeveel activiteiten voert de lokale bibliotheek uit? Hoeveel leden en uitleningen zijn er? En hoeveel vrijwilligers en personeel werken daar? En hoe ligt dat in de regio?

Antwoorden op al deze vragen zijn te vinden in de databank die de Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft ingericht op de website Bibliotheekinzicht. Daar zijn open data over bibliotheken in te zien, te analyseren en te downloaden. Ook is een Dashboard Bibliotheekstatistiek ingericht met een visuele presentatie.

Bronnen

De datasets van de ‘Gegevenslevering Wsob’ over 2017 en 2016 en de dataset van de Landelijke Digitale Openbare Bibliotheek (LDOB) zijn toegankelijk via de databank van Bibliotheekinzicht. De komende tijd wordt de databank op Bibliotheekinzicht verder aangevuld met datasets, onder andere  van de enquêtes die via het Bibliotheekonderzoeksplatform worden uitgevoerd.

Bibliotheekinzicht

Via de website Bibliotheekinzicht streeft de KB ernaar een volledig en actueel beeld te schetsen van de stand van zaken op verschillende beleidsterreinen die bibliotheken aangaan. Relevante cijfers, trends en ontwikkelingen worden gepresenteerd. Er zijn drie thema’s: op het gebied van kern- en basisgegevens, maatschappelijke functies, organisatie en bedrijfsvoering.

Meer informatie