Humanity Cab in Den Haag combineert fietsen met integratie. Eritreeërs zetten hun talent voor fietsen in op de fietstaxi, leren de taal en zijn aan het werk. Ook krijgen zij duurzame scholing. Dit jaar zijn vijf Eritreeërs uit de bijstand begeleid, volgend jaar streeft het bedrijf naar 25.

Marcel Kleizen en Paul Driest waren onder de indruk van het talent van Eritreeërs voor fietsen. Ze zagen ook dat de nieuwkomers weinig om handen hadden. Met Humanity Cab zetten zij de fiets in voor duurzame participatie en gaan zij negatieve beeldvorming tegen. Hun bedrijf blijkt ook een uitkomst voor mensen die iets voor deze doelgroep willen doen, maar niet goed weten wat. Zo hebben ze bijvoorbeeld met crowdfunding de fietstaxi’s aangeschaft.

Opleiding

Humanity Cab ontwikkelt nu een opleiding om jongens én meisjes in zes maanden op te leiden tot fietsmonteur, bestaande uit zowel praktische vaardigheden als 150 uur taalles. De fietstaxi biedt Eritreeërs de mogelijkheid om duurzaam aan de slag te gaan en door te groeien naar andere beroepen, zoals timmerman. In 2019 neemt een van de fietsers de dagelijkse leiding over van Marcel en Paul. Humanity Cab zet zich daarnaast in om collega-bedrijven en gemeenten met hun initiatief te inspireren, zoals in november tijdens ‘Eritreatown’ in Leeuwarden.

Meer informatie