Seksuele en criminele uitbuiting zijn reële risico’s voor middelbare scholieren. Docenten en onderwijsondersteunend personeel hebben een mogelijkheid om mensenhandel onder scholieren te herkennen en te helpen voorkomen.

Het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel bieden scholen daarom een gratis training over preventie en herkenning van signalen van mensenhandel onder leerlingen. De training wordt gefinancierd vanuit de opbrengst van 3FM Serious Request 2019, dat in het teken stond van mensenhandel.

Docenten willen meer aandacht voor uitbuiting

Jongeren die worden uitgebuit, zitten gevangen in een mensonwaardige situatie met grote psychische en fysieke gevolgen. Vier op de tien middelbare scholen melden dat zij met seksuele uitbuiting, bijvoorbeeld door loverboys, of gedwongen criminaliteit onder leerlingen te maken hebben. Een grote meerderheid van de docenten laat echter weten dat zij signalen van mensenhandel niet kan herkennen en dat zij graag meer aandacht wil voor dit thema op school.

Training om signalen te herkennen

De training van het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel helpt om signalen mensenhandel te herkennen en het thema in de klas te bespreken zodat leerlingen zich beter kunnen beschermen. De training wordt eerst als pilot aangeboden in Limburg, Friesland, Haaglanden en Groningen, later ook in andere regio’s waar behoefte is.

Meer informatie