Nederland is sinds kort een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel is een feit. Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels.

Gemeente Zaanstad had de primeur: op vrijdag 15 mei is daar de eerste ‘Houd de lijn vrij!’-tegel gelegd.

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen, staan er vaak obstakels op: van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en vaak zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

de Houd de lijn vrij!-tegel

Primeur voor gemeente Zaanstad

Wethouder Gerard Slegers van Toegankelijkheid legde vrijdag 15 mei in Zaanstad de allereerste ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel. De wethouder: 'Recent hebben we het stationsgebied in Zaanstad voorzien van geleidelijnen. Maar dat vonden we niet voldoende. Onderdeel van ons actieplan Toegankelijkheid is ook de bewustwording onder onze inwoners vergroten. Deze stoeptegels dragen hier in belangrijke mate aan bij. Ze vallen goed op, hebben een duidelijk pictogram en heldere boodschap. Hartstikke mooi dat wij in Zaanstad de primeur van de eerste stoeptegels hebben!'

de wethouder op straat met de zojuist gelegde tegel

Meer informatie