Het programma Scheiden zonder schade heeft een handreiking gemaakt voor wethouders en beleidsmedewerkers sociaal domein, maar ook voor professionals van lokale teams, (jeugd)hulpinstellingen en anderen die werken met scheidende ouders en hun kinderen. 

Voor ouders en kinderen is een scheiding een verdrietige en onzekere periode. Gelukkig lukt het de meeste ouders om hier op een goede manier uit te komen. Dit geldt niet voor alle scheidingen. Zeker als het gaat om een complexe scheiding met veel conflicten. In alle gevallen hebben ouders en kinderen baat bij hulp en ondersteuning. Gemeenten kunnen deze gezinnen helpen, door ervoor te zorgen dat professionals hen vroegtijdig de weg wijzen en waar nodig ondersteunen.

De handreiking bundelt de meest recente inzichten en onderzoeksresultaten en geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Waarom zou een gemeente beleid ontwikkelen op het thema relatie- en scheidingsproblematiek?
  • Hoe leg ik aan de gemeenteraad uit dat we willen investeren in het voorkomen van complexe scheidingen?
  • Hoe voorkom ik dat de lokale teams en de jeugdbescherming volslibben met complexe scheidingszaken?
  • Hoe signaleer ik relatie- en scheidingsproblemen vroegtijdig en hoe organiseer ik een goed hulpaanbod?

Geef uw contactpersoon door

Het programma Scheiden zonder Schade wil alle gemeenten graag op de hoogte houden over wat onder andere gemeenten kunnen doen om scheidende ouders en kinderen te helpen. Daarvoor is van alle gemeenten (of per jeugdregio) een contactpersoon nodig van een beleidsmedewerker die het onderwerp scheiding in portefeuille heeft. Wilt u de contactgegevens van de beleidsmedewerker in uw gemeente of regio via het aanmeldformulier aan ons doorgeven? Deze contactpersoon benaderen we om informatie per gemeente uit te vragen en specifieke en relevante informatie aan te bieden.

Meer informatie