De werkgroep ‘sociale impact van corona’ onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla brengt op dit moment de sociale gevolgen van COVID-19 in beeld voor jongeren, aan de hand van 3 thema's. De VNG is op zoek naar praktijkvoorbeelden van gemeenten rond deze thema's.

De coronacrisis duurt al sinds maart en voor een aantal groepen en sectoren is de situatie steeds lastiger vol te houden. Eén van die groepen is de jongeren. Depla: 'Er is veel mogelijk voor kinderen en jongeren binnen de coronaregels. Wij roepen alle gemeenten op deze mogelijkheden te benutten en op korte termijn samen met jongeren te werken aan perspectief. En elkaar te inspireren. Vandaar de oproep aan alle gemeenten om hun voorbeelden met ons en elkaar te delen. Niet alleen voorbeelden voor de decembermaand, maar ook voor de periode daarna.'

Praktijkvoorbeelden 

Een aantal gemeenten ontplooit al initiatieven om jongeren te ondersteunen of met hen in gesprek te gaan. In Tilburg hielden jongeren een kinderrechtentour rond het thema corona, in Den Haag zetten jongeren zich in tegen eenzaamheid. Breda organiseert onder andere een digitale pubquiz. Venray opent in een leegstaand pand een door jongeren zelf gebouwd Selfiemuseum. De jeugd in Goeree-Overflakkee kan elkaar online vinden in een escaperoom en gamecompetitie.

3 thema's: 

De werkgroep Depla stelt 3 thema’s centraal: 

  1. Hoe houdt iedere jongere de mogelijkheid om zijn schooltijd op een goede manier af te ronden?
    Dat wil zeggen: met fysiek onderwijs, een volwaardig diploma en met een relevante stage. 
  2. Hoe helpen we jongeren veilig in contact met elkaar te blijven?
    Voor jongeren van alle leeftijden is het belangrijk om contact met elkaar te onderhouden, online en offline. Coronaproof contact buitenshuis hoort daar ook bij. 
  3. Hoe zorgen we voor het mentaal welzijn van jongeren?
    COVID-19 grijpt ook in op het mentaal welzijn, vooral van kwetsbare jongeren. Om te voorkomen dat deze tijd blijvende sporen trekt in het vertrouwen van jongeren in zichzelf, in hun omgeving en in de overheid, is op korte termijn actie nodig om deze jongeren te ondersteunen.   

We zijn op zoek naar voorbeelden rond deze 3 thema’s. Wat doet uw gemeente aan een zinvolle schooltijd, veilig contact en mentaal welzijn voor jongeren? En ook: hoe pakt u het aan, hoe krijgt het vorm in de praktijk? Mogelijk baseert u zich op eerdere ervaringen of aanpakken? 

Inzenden liefst voor 18 december 

Bij voorkeur ontvangen we op korte termijn uw voorbeelden voor de decembermaand, zodat we deze snel kunnen delen via vng.nl en hiermee andere gemeenten kunnen inspireren. We blijven ook daarna geïnteresseerd, dus stuur ons ook na die datum uw voorbeelden voor de middellange of langere termijn. Alle input is welkom.

Mail uw voorbeeld naar praktijkvoorbeelden@vng.nl  

Aanpak gemeenten Utrecht en Westerkwartier

Wethouder Eelco Eerenberg licht in een video toe wat de gevolgen van corona voor de jeugd in Utrecht stad. Jongerenwerk JoU vertelt wat de organisatie in coronatijd doet voor jongeren.

In gemeente Westerkwartier kijken ze naar wat wel kan. Wethouder Bert Nederveen vertelt hoe de gemeente actief op zoek gaat naar jongeren om in gesprek te gaan en hoe je in in coronatijd in contact blijft met jongeren.

Meer informatie