Na een geslaagde eerste editie van de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag in 2019, vindt dit jaar de tweede en uitgebreide editie van de Vlaggendag plaats. In september bestaan de Global Goals 5 jaar en daarom hijsen zoveel mogelijk gemeenten de Global Goals vlag, samen met duurzame bedrijven en ministeries.

De Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag wordt voor gemeenten gecoördineerd door VNG International, inclusief informatiepakketten en communicatiemiddelen. Ook bij duurzame bedrijven, ministeries en andere organisaties gaat dit jaar de Global Goals-vlag uit, via de coördinatoren Global Compact NL, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het nationale platform SDG Nederland. Daarmee wordt de actie nog zichtbaarder.

Wat houdt de Vlaggendag precies in?

  • Vanuit de Gemeenten4GlobalGoals campagne biedt de VNG iedere Global Goals gemeente (en iedere gemeente die per 25 september Global Goals gemeente is) een vlag aan om op 25 september te hijsen aan het gemeentehuis. Ook kunnen gemeenten rondom de actie gebruik maken van de standaard communicatiematerialen die de Gemeenten4GlobalGoals campagne levert (materialen en uw op maat gemaakte Gemeenten4GlobalGoals logo).
  • Op 25 september hijst uw gemeente de Global Goals-vlag aan het gemeentehuis. Dit gaat gepaard met een openbare toespraak of uiting van een gemeentebestuurder over de Global Goals, in verband met corona waarschijnlijk online. Communiceer dit via sociale media en maak er een feestelijk moment van door inwoners, gemeenteraadsleden, personeel en/of de pers te betrekken bij het moment. De vlag blijft gedurende de hele dag hangen, en waarom ook niet daarna?
  • Het twitteraccount van Gemeenten4GlobalGoals wordt de verbindende factor van alle vlaggen die door het land gehesen worden. We werken ernaar toe om het hijsen van de vlaggen door geheel Nederland zichtbaar te maken op de SDG Action Day 2020, hét grootste Nederlandse Global Goals evenement dat online plaatsvindt op dezelfde dag. Tegelijkertijd linken we naar de nationale actie, en internationaal naar de VVSG en de Deutsche Städtetag. 
  • Wilt u meer organiseren rondom de Gemeenten4GlobalGoals Vlaggendag? Dat juichen we toe. U kunt bijvoorbeeld het hijsen van de vlag koppelen aan de organisatie van een (online) Global Goals evenement in uw gemeente, of het moment gebruiken om lokale duurzame helden in het zonnetje zetten. Dit is door uw gemeente zelf in te vullen en we blijven daarvan graag op de hoogte, zodat we ernaar kunnen verwijzen via social media.

Wat verwachten we van deelnemende gemeenten?

  • U registreert de deelname 
  • U hijst de Global Goals-vlag op 25 september 2020
  • U brengt de Global Goals op en in de week van 25 september onder de aandacht in de gemeente en via social media, met link naar @G4GlobalGoals en #Gemeenten4GlobalGoals
  • U bewaart de vlag na 25 september voor hergebruik in een volgend jaar

Hoe neemt uw gemeente deel aan de Vlaggendag actie?

Hoe meer gemeenten meedoen, hoe zichtbaarder onze gemeenschappelijke actie. Laat ons via uw registratie weten hoe u van plan bent om mee te doen.

Meer informatie