Burgemeester Peter Oskam (Capelle aan den IJssel) nam vanmiddag, namens de VNG, het rapport 'Help!, ook na mijn 18e' van Defence for Childeren in ontvangst. Het rapport is opgesteld na onderzoek en gesprekken met meisjes die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Belangrijke conclusie uit het rapport is dat er ook behoefte is aan hulp na seksuele uitbuiting wanneer een slachtoffer voor de wet volwassen is geworden. Peter Oskam (lid van de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid): 'Dit is een waardevol rapport, omdat het duidelijk aangeeft waar verbeteringen nodig zijn en waar slachtoffers behoefte aan hebben'.

foto van de aanbieding van het rapport in het atrium van de VNG

Problemen in de praktijk

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het tegengaan van uitbuiting/mensenhandel. Bij steeds meer gemeenten staat het onderwerp hoog op de agenda, maar in de praktijk lopen ze nog wel eens tegen problemen aan. Zo is het herkennen van uitbuiting niet eenvoudig.

Ondersteuning VNG

De aanpak wordt effectiever wanneer met andere partijen wordt samengewerkt, bijvoorbeeld met scholen. In verschillende regio’s wordt dit al opgepakt, maar de VNG kan helpen waar dit nog niet gebeurd. Daarnaast bieden we ondersteuning bij het ontwikkelen van een aanpak tegen mensenhandel, het bevorderen van de onderlinge samenwerking of de inkoop van specialistische zorg voor slachtoffers. Er is een werkbezoek in voorbereiding aan het Verenigd Koninkrijk waar mensenhandel en uitbuiting stevig worden aangepakt.

Meer informatie

Hieronder het rapport zoals gepubliceerd op de site van Defence for Children