Nederlandse gemeenten en de VNG zijn koplopers als het gaat om de Global Goals. Dat benadrukte Emilia Sáiz, secretaris-generaal van de wereldkoepel van lokale en regionale overheden (UCLG), tijdens het seminar van de VNG-commissie Europa en Internationaal vorige week. 

Het seminar was volledig gewijd aan de Global Goals, in het licht van de doop van het VNG-gebouw tot Global Goal 11 Huis later die dag. Deelnemende bestuurders en ambtenaren spraken met de nationale SDG-coördinator Sandra Pellegrom en economisch adviseur van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag, Hans Naudts, over hoe de wereld, de EU en Nederland het doen met betrekking tot de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. 

Verkokering aanpakken

Alle sprekers concludeerden dat een sterke samenwerking op meerdere niveaus een vereiste is om de wereldwijde doelen te kunnen bereiken. Jantine Kriens, algemeen directeur van de VNG, sloot het seminar af met een krachtig beroep op de Nederlandse regering om de verkokering binnen de nationale overheid spoedig aan te pakken, omdat dit een obstakel vormt voor de uitvoering van de internationale agenda.

Emilia Sáiz achter het spreekgestoelte

In haar speech later die dag, tijdens de nieuwjaarsontvangst van VNG International, onderstreepte Emilia Sáiz de cruciale rol van lokale overheden bij de uitvoering van internationale agenda's. Zij bedankte de Nederlandse gemeenten en de VNG voor hun voortdurende steun aan en werk binnen de internationale gemeentelijke beweging. En ze riep op om lokaal te blijven denken en globaal te handelen, om samen te werken aan een toekomst voor de mensheid.

Meer informatie