Bert Keesman, raadslid in de gemeente Weesp, leidde eerder deze maand een debat tussen acht kandidaat burgemeesters in Pereira, Columbia. Dat land maakt zich op voor gemeenteraadsverkiezingen op 27 oktober.

In Pereira, de hoofdstad van het departement Risaralda, met 480.000 inwoners, zijn acht kandidaten in de race om burgemeester te worden. VNG International organiseerde in samenwerking met de Colombiaanse organisaties Andi, Fundación Avina, CEMPRE en Grupo Retorno een burgemeestersdebat dat met name ging over afvalbeheer en circulaire economie.

Uitdagingen

Pereira staat voor uitdagingen als het gaat om afvalbeheer en het voorkomen van verspilling. De recyclingpercentages bedragen minder dan 5 procent, en er moet een nieuwe afvalstortplaats worden ontwikkeld. Daarnaast moet de rol van de afvalverzamelaars opnieuw worden vastgesteld. Kernvraag is nu natuurlijk: wat gaat de nieuwe burgemeester daaraan doen?

Debat

Het debat werd geleid door Keesman, samen met Fernando Umaña, journalist van de Colombiaanse krant El Tiempo. De Nederlandse politicus kon het zich permitteren om buiten het boekje om persoonlijke vragen te stellen over bijvoorbeeld welk afval de kandidaten zelf thuis scheiden.

De meeste kandidaten beoordeelden de huidige staat van afvalbeheer in Pereira met een 1 op een schaal van 5. In verschillende mate beloofden de kandidaten actie te ondernemen om de situatie te verbeteren, onder meer door extra middelen vrij te maken, bewustmakingscampagnes op te zetten en afvalscheiding bij de bron te introduceren.

Achtergrond

Het debat is een van de activiteiten van het Governance of Inclusive Green Growth in Cities (DEALS) programma in Pereira. Er waren meer dan 200 toeschouwers live aanwezig. Daarnaast trok het debat 7500 kijkers via de live stream en veel media aandacht. Een complete terugblik is te lezen in het Spaans en in het Engels.

Meer informatie