Via de Single Digital Gateway kunnen EU-burgers straks relevante informatie, procedures en diensten vinden van overheden. Dat is handig voor als zij verhuizen naar een andere lidstaat of daar een bedrijf willen starten. Onder regie van de VNG wordt hiervoor een centrale oplossing gerealiseerd voor gemeenten.

De Single Digital Gateway (SDG) komt voort uit een verordening van de Europese Commissie. Hierin wordt vereist dat overheden uit lidstaten een deel van de informatie en diensten in het Engels aanbieden. Zo wordt het voor EU-burgers makkelijker om zich te vestigen of ondernemen in een ander EU-land.  Uiteindelijk komt alle informatie terecht op de website YourEurope.eu.

Invoervoorziening

Gemeenten zijn verplicht om in de eerste fase van de verordening, Annex I, informatie over hun producten en diensten in het Nederlands en Engels beschikbaar te stellen vanaf eind 2022. Om zo efficiënt mogelijk aan deze verplichting te voldoen, wordt onder regie van VNG een centrale SDG-invoervoorziening gerealiseerd. We werken daarbij samen met de nationale portalen rijksoverheid.nl en ondernemersplein.nl. Het gaat om een contentmanagementsysteem (CMS), waarmee gemeenten zelf specifieke informatie kunnen invoeren en beheren, zoals lokale openingstijden, leges en contactinformatie. De SDG-invoervoorziening ontsluit de specifieke, lokale teksten via een softwarekoppeling naar de nationale portalen. Gemeenten hoeven voor Annex I dus geen eigen Engelstalige website te maken. 

Dienstverlening

Begin 2022 is deze SDG-invoervoorziening beschikbaar. Om alle gemeenten te informeren over dit traject stuurden we deze week een ledenbrief. Hierin staat onder andere wat de VNG precies doet en wat er van gemeenten wordt verwacht. De VNG geeft gemeenten het dringende advies om gebruik te gaan maken van de SDG-invoervoorziening. Niet alleen omdat afzonderlijke gemeentelijke oplossingen meer tijd en geld kosten, maar ook omdat wij samenwerken met landelijke partijen en als één overheid onze dienstverlening zo compleet mogelijk willen aanbieden aan EU-burgers.

Meer informatie