De VNG doet nogmaals een oproep aan alle gemeentebestuurders om in gesprek te gaan met kinderen en jongeren, op wie corona onevenredig veel impact heeft. Van 1 tot 5 februari 2021 geven we een boost aan deze belangrijke dialoog. Als voorbereiding hierop is er op 26 januari een bijzonder webinar.

Dit webinar is bedoeld om te oefenen met de dialoog met jongeren. Ook wordt speciaal voor deze week een handreiking ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met de VNG, Number Five Community en de Nationale Jeugdraad. Deze komt in de week van 18 januari beschikbaar en wordt aan alle gemeenten die zich melden voor de week en/of het webinar toegestuurd.

button laat zien dat u meedoet

 

Gemeenten en jongeren

Corona raakt ons allen in het dagelijks leven en het perspectief voor de toekomst. Voor kinderen en jongeren is deze sociale impact extra hoog. En nu de scholen opnieuw dicht zijn en veel activiteiten zijn afgelast, zijn velen letterlijk ook meer uit zicht.  

Het is voor gemeenten een grote uitdaging om in contact en verbonden te blijven met kinderen en jongeren in hun gemeente. Ook liggen spanningen tussen generaties op de loer. Het voorkomen daarvan is ook in ieders belang. 

Duurzame dialoog 

De VNG roept daarom alle gemeentebestuurders op om in de week van 1 tot 5 februari in dialoog te gaan met kinderen en jongeren. Juist ook met kinderen en jongeren die normaal niet actief van zich laten horen en via gebruikelijke wegen worden bereikt. Deze dialoog biedt een kans om hulpvragen te formuleren en delen, naar elkaar te luisteren en samen te kijken naar duurzame oplossingen. Waarover maken ze zich zorgen? Hoe kunnen we deze crisissituatie het beste samen doorkomen? En hoe gaan we ook daarna in een andere verhouding met elkaar verder en blijven we in gesprek? 

Webinar ‘Leer en doe mee’ op 26 januari

Wellicht heeft u als bestuurder al gesprekken met kinderen en jongeren. Maar een gelijkwaardige dialoog waarin iedereen zich serieus genomen voelt, wat vraagt dat precies van deelnemers en moderator? 

U bent van harte welkom mee te doen aan een digitale ‘oefendialoog’ op dinsdag 26 januari. U gaat in gesprek met een diverse groep jongeren van 12 tot 24 jaar, begeleid door Prinses Laurentien van Oranje namens Number Five Community. Zij heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van dialogen op bestuurlijk niveau met een bijzondere focus op jongeren. 

Meer informatie