Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen moet ieder stembureau voldoen aan toegankelijkheidseisen. Veel gemeenten hebben gemerkt dat deze minimumeisen niet genoeg zijn om stemmen helemaal toegankelijk en inclusief te maken. 

Daarom doen een aantal gemeenten nog iets extra’s om ervoor te zorgen dat iedereen kan stemmen, want elke stem telt. Hieronder 3 voorbeelden van toegankelijkere en inclusievere stembureaus. Dit zijn maar enkele van vele acties die gemeenten door het hele land ondernemen om stemmen toegankelijker te maken.

Het is heel leuk en inspirerend om hiermee aan de slag te gaan, en kan heel eenvoudig zijn.

- Carla Ligterink, gemeente Utrecht - 

Utrecht: gebarentalig stembureau

In Utrecht komen er door initiatief van inwoner Lisa Hinderks 2 stembureaus die toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden: 'In het dagelijks leven maken we vaak mee dat mensen niet weten hoe ze met ons moeten communiceren, ook op stembureaus.' In de stembureaus zitten voornamelijk doven en slechthorenden. Dat betekent dat ze vooral in gebarentaal communiceren. 'Maar de meeste doven zijn gewend om op verschillende manieren te communiceren, dus iedereen is welkom om langs te komen.'

'Ga met ervaringsdeskundigen in gesprek'

Carla Ligterink, projectleider bij het team Verkiezingen van de gemeente Utrecht, vertelt waarom Utrecht Lisa’s initiatief meteen omarmde: 'Wij willen zo toegankelijk mogelijk zijn. Door Lisa’s openheid konden wij al onze vragen stellen. Ik wist bijvoorbeeld niet dat het moeilijker is om geschreven Nederlands te leren als je niet kunt horen.' Aan andere gemeenten die ook een gebarentalig stembureau willen inrichten, raadt Carla aan om met ervaringsdeskundigen in gesprek te gaan.

Xtra Toegankelijk Bureau Amersfoort

In de gemeente Amersfoort is voor het eerst een extra toegankelijk stembureau ingericht. Mensen met een beperking kunnen naar het Xtra Toegankelijk Bureau, waar zij volledig zelfstandig kunnen stemmen. Ook de vrijwilligers op het stembureau hebben een beperking. Op het stembureau zijn voorzieningen die aansluiten bij de behoeftes van kiezers met een visuele beperking (een mal voor op het stembiljet en een soundbox) of een auditieve beperking (nog onder voorbehoud: ondersteuning met gebarentaal). De komende tijd gaat de gemeente in overleg met ervaringsdeskundigen voor de meest ideale inrichting van het stembureau.

Duo’s met en zonder verstandelijke beperking

Omdat er vanwege de coronacrisis extra hulp nodig is op de stembureaus, heeft stichting Prokkel een initiatief bedacht: Prokkelduo’s op stembureaus. Dit zijn duo’s van personen met en zonder verstandelijke beperking. Zij hebben zich samen aangemeld als vrijwilligers. Omdat ze elkaar al kennen, maakt dat het minder spannend. In de volgende gemeenten zullen er Prokkelduo’s te vinden zijn op de stembureaus: Aalten, Assen, Baarn, Emmen, Enschede, Gouda, Nijmegen, Oude IJsselstreek, Utrecht en Winterswijk.

Meer informatie