Mensen en gezinnen met behoefte aan meerdere vormen van zorg of ondersteuning krijgen te maken met een groot aantal hulpverleners, indicatiestellers en financieringsvormen. Om dit te voorkomen, ging deze week een experiment van start met een integraal budget. 

Experiment Integraal Budget

21 partijen, waaronder gemeenten, zorgkantoren en het ministerie van VWS slaan de handen ineen om meervoudige zorgvragen van inwoners écht integraal te gaan beantwoorden. Met één plan, één aanspreekpunt en één budget. Erik Gerritsen (SG ministerie van VWS) nodigde de partijen uit om hun handtekening te zetten onder het uitvoeringsconvenant van het Experiment Integraal Budget.

groepsfoto met alle ondertekenaars

Integraal pgb

Ervaringsdeskundige Annette Stekelenburg, te gast tijdens de ondertekening van het convenant op 3 februari, vertelde hoe haar gezin een aantal jaren geleden als het eerste in Nederland een aantal jaar geleden een integraal gezins-pgb kreeg. Door de integrale benadering nam de bureaucratische last af én werd het gezin beter geholpen. Een win-win situatie dus.

Experiment in acht gemeenten

De komende tijd gaan acht gemeenten (Alphen aan den Rijn, Den Haag, Dalfsen, Nieuwegein, Rotterdam, Roermond, Leiden en Meppel) met een groot aantal uitvoerende partijen samen leren hoe het beter kan. Daarbij is het uitgangspunt altijd wat de cliënt nodig heeft.