Meer dan de helft van de mensen die reageerden op een enquête van Per Saldo laat weten niet te durven deelnemen aan de anderhalvemetersamenleving. Dat wil zeggen: mensen durven de deur niet uit. 'De uitslag van de enquête is schokkend', reageert de landelijke vereniging van mensen met een pgb.

De redenen waarom mensen er niet op uitgaan lopen uiteen:

  • 18% 'omdat ik geen 1,5 meter afstand kan houden'
  • 18% 'omdat ik geen aanwijzingen kan opvolgen vanwege mijn beperkingen'
  • 23% 'omdat ik mezelf (door mijn beperkingen) extra in acht moet nemen om geen besmetting op te lopen'
  • 22% anders

'Anders': aanvullende redenen

De 22% die ‘anders’ invult, geeft aanvullende redenen. De één zegt wel naar buiten te ‘durven’, maar voorwaarden te stellen: is de veiligheid wel voldoende gegarandeerd? Er zijn praktische problemen in de toegankelijkheid: bijvoorbeeld vanwege de aanpassingen in winkels, waardoor er nu begeleiding nodig is waar dat anders niet het geval was. Budgethouders vragen zich af of ze er wel tegen opgewassen zijn: of ze wel voldoende voor zichzelf kunnen opkomen en om afstandnemen kunnen vragen. Er heerst ook onduidelijkheid over de maatregelen, omdat ze elkaar soms tegenspreken. 

Niet actief geïnformeerd 

Op de vraag of budgethouders op de hoogte zijn van de afspraken die zijn gemaakt over pgb in de coronatijd antwoordt meer dan de helft (62%): ja. Vervolgens zegt 79% dat zij niet actief op de hoogte zijn gesteld door hun gemeente, zorgkantoor of zorgverzekeraar.  10% is zelf op onderzoek uitgegaan en heeft zich laten informeren via websites van verstrekkers, Per Saldo of  de  zorgverlener.

‘Tijdelijke abnormaal mag niemand uitsluiten'

Naar buiten gaan in de 1,5 meter-samenleving is voor veel mensen met een beperking moeilijk, concludeert Per Saldo: 'In de eerste plaats omdat je door je beperking of hulpmiddel niet de voorgeschreven afstand kunt houden. Of omdat je niet kunt zien of ànderen voldoende afstand houden. Bekende routes zijn onherkenbaar geworden. Op onverwachte plaatsen staan borden met belangrijke informatie die je moet kunnen lezen en opvolgen. Dat alles maakt het voor velen erg onveilig, waardoor je maar liever thuis blijft of alleen op pad gaat als je een begeleider hebt. (...) Een toekomst met het ‘nieuwe normaal’ is voor ons niet acceptabel. Het is wat ons betreft het ‘tijdelijke abnormaal’ waarin iedereen moet inleveren maar niemand mag worden buitengesloten.'

Meer informatie

Hieronder de link naar het bericht van Per Saldo over de uitkomsten van de enquête.