Even de weg kwijt zijn, letterlijk of figuurlijk. Bijvoorbeeld door dementie, verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid. Of gewoon omdat je even geen woorden meer hebt. Om in dit soort gevallen snel hulp of zorg te kunnen bieden, is er de Hulpkaart.

Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Waadhoeke zijn de eerste Friese gemeenten waar de Hulpkaart binnen hun gebiedsteams aangevraagd kan worden. Zij werken hierin samen met Stichting Aanzet, GGD Fryslân en MEE Friesland vanuit het project Hulpkaart Fryslân, mogelijk gemaakt door ZonMW.

Hulpkaart

De Hulpkaart is een opvouwbaar kaartje dat iemand bij zich kan dragen in het formaat van een bankpas. Daarop staat wie de contactpersoon is en wat mensen die de kaart raadplegen wel of juist niet kunnen doen. Zo biedt de Hulpkaart de kaarthouder de mogelijkheid regie te houden in situaties waarin hij/zij zelf even geen woorden heeft.  Iemand omschreef dat als volgt: ‘Zelf de dingen blijven doen, die ik altijd al deed, dat is voor mij belangrijk. Daarom heb ik een Hulpkaart.’

Onderzoek

Ook uit recent onderzoek door UMC Utrecht blijkt dat de Hulpkaart helpt om escalatie te voorkomen en een positief effect heeft op de mentale gezondheid van de kaarthouders. Meer informatie over het onderzoek en de hulpkaart is te vinden op https://www.hulpkaart.nl.

Publiekscampagne

Op 10 oktober, de Dag van de Psychische Gezondheid, is een publiekscampagne over de Hulpkaart gestart. Eens per week wordt een video met een ervaringsverhaal van een Hulpkaarthouder of -ontvanger online geplaatst. Kijk voor meer informatie en de video’s op: https://www.meefriesland.nl/Hulpkaart

De Hulpkaart in uw gemeente

Heeft u vragen over de manier waarop de gemeente, het gebiedsteam of uw organisatie de Hulpkaart kan benutten? De VLOT-adviseur in uw regio kan u doorverwijzen naar de juiste organisatie, of u op pad helpen.

Meer informatie