Het onderdeel Toezicht en Handhaving in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein op www.waarstaatjegemeente.nl krijgt een update. Daarvoor staat een vragenlijst voor gemeenten online. Meedoen kan tot 1 september.

Door de vragenlijst in te vullen, actualiseert u de gegevens uit 2019 in de Monitor Sociaal Domein voor uw eigen gemeente voor de thema’s toezicht en handhaving. Daarmee krijgt u een overzicht van de stand van zaken van toezicht en handhaving in uw eigen organisatie en maakt u de vergelijking met andere gemeenten.

  • De vragenlijst is onderverdeeld in vijf onderwerpen: bestuurlijke verantwoordelijkheid, dienstverlening, fraudebewustzijn, rol toezichthouder en samenwerking binnen de keten.
  • Per gemeente ontvangen wij bij voorkeur 1 ingevuld formulier retour. Bent u niet degene die deze vragenlijst kan invullen, stuur deze dan door naar bijvoorbeeld de beleidsmedewerker Sociaal Domein of de projectleider toezicht en handhaving.

Reageren kan tot 1 september

  • De vragenlijst is tot 1 september online beschikbaar
  • In september 2020 worden de resultaten gepubliceerd in de Monitor Sociaal Domein.

De vragen

Wilt u de vragen alvast inzien, zodat u kunt inschatten wie de vragen het beste kan beantwoorden? De vragenlijst vindt u hier (pdf).

Heeft u vragen, dan kunt u deze stellen via Naleving@VNG.NL.

Wij hopen op een hoge respons.

Fijn dat u meedoet, alvast bedankt!


Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van handhaving en naleving in het sociaal domein en lees wekelijks wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk. Meld u aan voor de nieuwsbrief