Van toegankelijke stranden, toiletten en parken tot denken vanuit het ‘sociaal model’. VNG-project Iedereen doet mee! deelt inspirerende voorbeelden over werken aan het VN-verdrag Handicap. Steeds meer gemeenten werken aan een inclusieve samenleving, dat blijkt wel uit de vele goede voorbeelden.

De rode draad bij al die voorbeelden is de samenwerking tussen gemeente en inwoners, met en zonder beperking. Niet voor niets is het motto van het VN-verdrag: ‘Niets over ons, zonder ons.’ Hieronder een greep uit de voorbeelden, u vindt deze uitgebreider met de andere goede voorbeelden op deze pagina:

Global goals

Als eerste gemeente in Nederland verbindt Noordenveld haar onlangs gepresenteerde Lokale Inclusie Agenda met de Global Goals, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Wethouder Kirsten Ipema:‘Ongelijkheid gaat ook over of iedereen kan meedoen.’ De Global Goals en het VN-Verdrag versterken elkaar, stelt de wethouder. 'De Global Goals zijn een mooie opstap en dus goed te koppelen aan het Verdrag.' 

Toegankelijke stranden

Nederland is gezegend met ruim vijfhonderd kilometer strand langs onze kust. Deze stranden zijn niet voor iedereen toegankelijk. En wanneer is een strand precies toegankelijk? Pia Hendriks en Martijn Koppejan ontwikkelden op eigen initiatief een meetlijst. Daarmee willen ze kustgemeenten prikkelen er meer mee te doen. 

Het sociaal model 

Onder leiding van wethouder Joanne Blaak-van de Lagemaat werkt Hoeksche Waard aan een inclusievere samenleving. 'Die samenleving staat ervoor dat ieder mens ertoe doet en van waarde is, en zo volledig mogelijk kan meedoen'. Collega-wethouder Paul Bogaard, van economie, sport en werkgelegenheid, is ook bevlogen over de inclusieve samenleving. Hij leerde de nieuwe denkwijze (het sociaal model) op een cursus van Niets Over Ons Zonder Ons.

Toegankelijke website

In de zomer van 2018 lanceerde de gemeente Ede haar nieuwe website. Het was even zoeken naar de juiste vorm, maar toen die eenmaal duidelijk was, kon de website binnen drie maanden gebouwd worden. Dat gebeurde sámen met ervaringsdeskundigen die ideeën aanleverden en proefversies testten. De klachten van inwoners over de website zijn inmiddels naar 0 gedaald.

Meer informatie

  • Iedereen doet mee! 
    Nieuws, agenda, manifest, praktijkvoorbeelden, tips en handreikingen, publicaties.