Gemeenten en Veiligheidsregio’s doen sinds de coronacrisis een veel groter beroep op hun team Communicatie. Bijna de helft van de teams bij gemeenten geeft aan overbelast te zijn, bij Veiligheidsregio’s is dat een derde. Dat blijkt uit onderzoek naar de impact van de coronacrisis op communicatieteams.

Bestuur en organisatie laten zich beter adviseren én hebben meer waardering voor inzet en resultaat van Communicatie dan voor de crisis. De vraag is hoe lang de teams dat nog gaan volhouden. Ondanks de inzet van extra capaciteit en het aanpassen van de prioriteiten, komen andere werkzaamheden in de knel. De meerderheid van de teams verwacht dat de drukte in 2021 aanhoudt, terwijl slechts een deel extra capaciteit krijgt vanwege corona en een derde juist bezuinigingen verwacht.

Aan het onderzoek deden 86 gemeenten (24,2 % van alle gemeenten) en 13 Veiligheidsregio’s (52% van alle Veiligheidsregio’s) mee. Het onderzoek werd in de eerste helft van oktober uitgevoerd door Logeion (de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals), de VNG en Renata Verloop (zelfstandig adviseur in overheidscommunicatie).

Meer informatie