Er zijn gezinnen bij wie de emmer overloopt. Deze overbelaste gezinnen worden dan gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven. Dit is de kern Buurtgezinnen.nl. Dit initiatief zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen en kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen.

Er is een boekje verschenen: ‘Opvoeden doen we samen.’ Initiatiefneemster Leontine Bibo overhandigde vandaag het eerste exemplaar aan Jan van Zanen, voorzitter van de VNG. Dat gebeurde tijdens het VNG congres in Maastricht.

Jan van Zanen reageerde enthousiast: 'Het lijkt me een mooi initiatief ook in mijn eigen stad op te pakken.'

In de publicatie vertellen vraag- en steungezinnen over:

  • wat het hen brengt om met Buurtgezinnen mee te doen
  • maar ook welke dilemma’s en uitgagingen zij tegenkomen

Buurtgezinnen

Buurtgezinnen.nl is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Vraaggezinnen worden gekoppeld aan steungezinnen in de buurt. Daarmee sluit deze vorm van hulp aan bij de beoogde transformatie in het sociaal domein en wordt op een praktische manier invulling gegeven aan de pedagogische civil society.

Buurtgezinnen.nl is drie jaar geleden opgericht en actief in meer dan 30 gemeenten. Er is voor 354 gezinnen in zwaar weer een steungezin gevonden. Hierbij zijn 600 kinderen betrokken.

Meer informatie


(fotograaf: Rob Oostwegel)