'Burgerfora en burgerpanels kunnen de gemeenteraad voeden met nieuwe informatie en nieuwe inzichten. De gemeenteraad kan daardoor beter zicht krijgen op wat problemen zijn. Burgerfora en -panels kunnen echter geen vervanging zijn van de gemeenteraad.'

Dat betoogde Ank Michels, universitair hoofddocent Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, in haar bijdrage in de serie bijeenkomsten 'Het Gezag van de Raad', georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en de Vereniging van Griffiers in het kader van het programma Democratie in Actie.

'Usual suspects' vermijden

Een valkuil bij de inzet van burgerfora is het risico dat over het algemeen vooral hoger opgeleiden (de 'usual suspects') meedoen. Michels: 'Je kunt daar wat aan doen door goed na te denken over wie je als deelnemer selecteert, of door plekken te reserveren voor bepaalde minderheidsgroepen en jongeren.'.

Meer informatie

In de terugblik op de bijeenkomst op de site van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden staan meer tips te lezen over hoe je burgerfora en -panels het beste kunt inzetten. Ank Michels was de dertiende spreker in de serie bijeenkomsten, via het bericht kunt ook ook de andere terugblikken lezen, de bijeenkomsten zijn ook terug te kijken.