Begin november is de Beweging van Preventie naar Potentie gelanceerd op verschillende digitale bijeenkomsten. Een beweging om Nederland inclusief, gezond en veilig te maken voor kinderen en jongeren.

De beweging is een initiatief van onder andere Child Friendly Cities Nederland, de Nationale Jeugdraad en Alles is Gezondheid.

Van preventie naar potentie

De Beweging van Preventie naar Potentie wil voor alle kinderen en jongeren in Nederland een zorgzame, stimulerende leer- en leefomgeving. Een omgeving waarbij er vol wordt ingezet op het gebruik van de kennis, talenten en vaardigheden van kinderen en jongeren zelf en op dat van hun netwerk en hun omgeving. Meer focus op kansen en talenten, minder op problemen en belemmeringen. Meer een springplank, minder een vangnet. Meer toekomstplannen en luisteren, minder behandelplannen en bepalen. Meer ondersteuning uit de leer- en leefomgeving, minder zorgprofessionals op afstand. De beweging pleit voor een bredere blik als we kijken naar onze jeugd: positiviteit, kracht, talent en ontwikkeling moeten het uitgangspunt zijn.

Lanceringsweek

In de eerste week van november is de beweging gelanceerd tijdens de Voor de Jeugd Dag en het Webinar Alles voor de Jeugd: van Preventie naar Potentie. Bestuurder en politicus Tanja Jadnanansing ging hierbij in op jeugdbeleid in de Randstad, wat ze ziet gebeuren bij jongeren en welke veranderingen ze zou wensen. Panelleden Dave Ensberg-Kleijkers (Directeur-bestuurder Jantje Beton), Daisy Mertens (Basisschoolleraar van het Jaar, Global Teacher Prize Top-10 en Gert Vos (boegbeeld van het CFC-netwerk en voormalig wethouder in Hoogeveen) gingen met elkaar in gesprek over het grijpen van kansen en het benutten van potentie. Het tweede panel, met Koen Tuin (Bestuurder NJR), Marjet Winsemius (Directeur Stichting voor Werkende Ouders) en Gerietha Wieringa (secretaris BVJong) spraken over positief jeugdbeleid in de praktijk brengen. 

Barometer voor inzicht in kindvriendelijke leefomgeving

Visual levensdomeinen van netwerk child friendly cities

De beweging en deelnemende partijen ontwikkelen een barometer om inzicht te creëren in een kindvriendelijke leefomgeving en waar het verschil te maken valt. De barometer is gebaseerd op 12 leefdomeinen van kinderen en jongeren.

Wilt u als gemeente of organisatie meedoen met de beweging, of wilt u meedenken over de barometer? Meld u dan aan:

Meer informatie