Vanaf woensdag 7 november 13:00 uur tot vrijdag 9 november 2018 17:00 uur kunnen gemeenten een aanvraag doen voor WiFi4EU-vouchers. Hiermee kunnen gemeenten een WiFi-hotspot opzetten in openbare ruimtes zoals gemeentehuizen, openbare bibliotheken, musea, parken en pleinen.

De oproep tot het indienen van aanvragen, die wordt gelanceerd door de Europese Commissie, staat open voor gemeenten of groepen van gemeenten in de Europese Unie.

€120 miljoen voor 8.000 gemeenten tot 2020

De WiFi4EU-vouchers hebben een waarde van €15.000 en tijdens de aankomende oproep ontvangen ongeveer 2.800 Europese gemeenten een voucher. Elke EU-lidstaat ontvangt gegarandeerd ten minste 15 vouchers. Gedurende de komende twee jaar zullen er nog drie oproepen plaatsvinden. Daarmee is er tegen 2020 ongeveer €120 miljoen beschikbaar gesteld voor maximaal 8.000 gemeenten.

Online aanmelden: wie het eerst komt, het eerst maalt

De aanvraagprocedure is simpel en volledig online. Nadat gemeenten zich hebben geregistreerd in het speciale WiFi4EU-portal, kunnen ze met één klik een aanvraag indienen voor een voucher. De Commissie selecteert aanvragen op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Tot nu toe hebben meer dan 1 op de 5 gemeenten hun gegevens geregistreerd in het online portal. Gemeenten die zich nog niet hebben aangemeld en een voucher willen aanvragen kunnen zich nog registreren totdat de oproep wordt geopend op 7 november.

Meer informatie