De Omgevingswet wordt digitaal ondersteund door het Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV). Hierop moeten overheden aansluiten, zodat zij op 1 januari 2021 onder andere vergunningaanvragen en meldingen kunnen ontvangen. Hier leest u hoe u deze aansluiting kunt realiseren.

omgevingswet aansluiten dso

Aansluiten op het DSO-LV begint met het leggen van een beveiligde verbinding tussen lokale gemeentelijke software en het DSO via een vereiste Digikoppeling. Voor drie koppelvlakken van het DSO-LV is een Digikoppeling vereist: het koppelvlak voor het ontvangen van vergunningaanvragen en meldingen (STAM), het koppelvlak voor het publiceren van toepasbare regels (STTR) en het koppelvlak voor de publicatie van omgevingswetbesluiten (STOP).

Aansluiten volgens planning

Vanaf februari 2020 krijgen alle overheidsorganisaties en hun softwareleveranciers volgens planning ondersteuning van het programma Aan de slag met de Omgevingswet, zodat iedereen deze technische basis op tijd op orde heeft. Hiervoor reserveert u een tijdslot in de planning van DSO-beheer.

Bent u klaar om aan te sluiten?

Om te kunnen aansluiten moet u het volgende geregeld hebben:

  • Een leverancier van een Digikoppeling adapter;
  • De machtiging aan deze Digikoppeling leverancier;
  • Een contract met leverancier(s) van regelbeheer-, VTH- en of plansoftware.

Reserveer een tijdslot

Stem met uw leverancier af hoe en wanneer de aansluiting ingepland kan worden. Reserveer hiervoor een tijdslot in de planning van DSO-beheer via de website van Aan de slag met de Omgevingswet. U hoeft niet alle koppelvlakken in één keer in te plannen. Werkt u samen met een Omgevingsdienst? Zorg dan dat u deze mandateert om namens u aan te sluiten op het DSO.

Snel aansluiten betekent meer tijd om te oefenen

Als u niet vóór maart 2020 een tijdslot reserveert, wordt u automatisch door DSO-beheer op de planning geplaatst. U komt dus gegarandeerd aan de beurt, maar mogelijk op een ander moment dan gewenst.

Meer informatie

Vragen over het reserveren van een tijdslot kunt u stellen bij het Informatiepunt Omgevingswet, via aandeslagmetdeomgevingswet.nl/contact of telefonisch tijdens kantooruren via 088 – 7970790. U kunt ook terecht bij de Regionale Implementatiecoaches Omgevingswet (RIO’s).