Tijdens het congres ‘Jouw gemeente inclusief’, 5 november in Nieuwegein, waren bijna 300 mensen met en zonder beperking vanuit 88 gemeenten en landelijke organisaties bijeen om kennis uit te delen over het VN-verdrag Handicap.

Het congres werd voorgezeten door Otwin van Dijk, burgemeester van gemeente Oude IJsselstreek en ambassadeur van het VNG-project Iedereen doet mee!, en geopend door de schrijfster Hanna Bervoets, met een lezing waarin ze de vraag stelde ‘wat is de norm?’ en inging op ons taalgebruik als het gaat over ziekte en handicap.

podium met Hanna Bervoets en gebarentolk

Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken, kreeg uit handen van Milou en Louise de handreiking Aan de slag met samen spelen (zie ons eerder bericht hierover onder Meer informatie) en cabaretière Funda Müjde sloot het plenaire deel kritisch maar vooral humoristisch af met het verhaal hoe zij met een handbike van Amsterdam naar Istanbul is gefietst.

Workshops

De rest van de middag waren er ruim twintig workshops over uiteenlopende onderwerpen: over inclusief festivalbeleid, over toegankelijk bouwen, of over hoe toegankelijk het sociaal domein is voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

 


Meer informatie