Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat burgemeester Eberhard van der Laan is overleden.

Jan van Zanen (voorzitter VNG): ‘Met het overlijden van burgemeester Van der Laan verliest het lokaal bestuur en in het bijzonder de stad Amsterdam een goede, gastvrije en attente bestuurder met een warm hart voor de inwoners van zijn stad. Hij was een uitstekend bestuurder met een grote dossierkennis. Tegelijk luisterde hij goed naar medewerkers en collega’s en liet hij zich graag overtuigen door een gedegen onderbouwde argumentatie.’

Als burgemeester van een van de vier grootste gemeenten van Nederland en als minister voor Wonen, Wijken en Integratie heeft Eberhard van der Laan veel betekend voor de Nederlandse gemeenten. 

Hij hield zich als minister al bezig met voor gemeenten belangrijke thema’s zoals wonen en huisvesting, veiligheid in de buurt, integratie en inburgering. Zo bereikte hij in december 2009 een akkoord met de Europese Commissie over investeringen door woningbouwcorporaties in wijken. En dat veranderde niet toen hij burgemeester van Amsterdam werd; ook in die functie was hij nauw betrokken bij wat er gebeurde in de wijken en nam hij actief deel aan de discussies rondom bed-bad-brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

 

De VNG wenst zijn nabestaanden, in het bijzonder zijn vrouw en kinderen, veel sterkte toe bij dit verlies.

Jan van Zanen (Voorzitter VNG)

Jantine Kriens (Algemeen directeur VNG)

Zie ook: