Deze week in VNG Magazine:

Bureaus vechten WOZ-beschikkingen aan
De gestage daling van het aantal bezwaren tegen WOZ-beschikkingen is een halt toegeroepen. No-cure-no-paybureaus zijn een belangrijke oorzaak; zij bieden burgers kosteloos aan voor hen bezwaar in te dienen. Daarmee zadelen zij gemeenten op met extra werk en kosten.

Gemeente als regisseur in Veiligheidshuis
De integrale en persoonlijke aanpak van Veiligheidshuizen heeft bewezen veelplegers te kunnen helpen en gemeenten veiliger te maken. Het Rijk wil dat elke veiligheidsregio straks ten minste één Veiligheidshuis heeft waarbij gemeenten zich kunnen aansluiten. Een landelijk kader biedt sinds kort houvast. Wat is de rol van gemeenten?

Lokaal duurzame opwekking energie winst voor gemeenschap
Opwekking van duurzame energie in gemeenten kan een belangrijke bijdrage bieden aan het welvaartsniveau. Een lokale mix van met name wind- en zonne-energie zorgt voor minder CO2-uitstoot en meer werkgelegenheid. Het levert een bijdrage aan de duurzaamheidsagenda en het sociaal kapitaal.

Geen onderzoek naar decentralisaties
Er komt geen onderzoek naar de voorwaarden waaronder decentralisaties op het gebied van jeugdzorg, werk en AWBZ-begeleiding tot een succes kunnen worden. De VNG had daarom gevraagd.

Opstelten: zet rechtszaak tegen opruier door
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie raadt de gemeente Hoorn sterk aan om de rechtszaak tegen de opruier van het Project X die vrijuit ging, vooral door te zetten. Op die manier kan duidelijkheid worden verkregen over het verhalen van schade in dit soort gevallen, antwoordt Opstelten op vragen van VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

Stemmen tellen wordt makkelijker
Goed nieuws voor leden van stembureaus en voor de tellers die hen ’s avonds assisteren: het telproces in de stembureaus wordt drastisch vereenvoudigd.

Gunstig tij voor Cao van de Toekomst
De Cao van de Toekomst,  die past bij de veranderende tijden, komt voor gemeenten snel dichterbij. Dat bewijst de ‘Aanpak van Ede’, waarmee gemeenten en vakbonden belangrijke eerste stappen zetten naar een vernieuwde cao gemeenten.

VNG Nieuws
Hoorn Meest Inspirerende Millennium Gemeente
De prijs voor de Meest Inspirerende Millennium Gemeente van 2012 gaat naar Hoorn. Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking reikte de prijs uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van VNG International in Den Haag.

Verder o.a. in VNG Nieuws:

  • De populairste praktijkvoorbeelden van 2012
  • Minder vragen aan VNG
  • Jan Willem Weck interim-lid VNG-directieraad
  • Interbestuurlijke denktank
  • Gemeenten en uitzendbureaus

Het volgende nummer van VNG Magazine verschijnt op vrijdag 15 februari 2013.

Uitgebreide artikelen in dit magazine: