Deze week in VNG Magazine:

Gemeenten ‘verspelen’ 5,7 miljard euro met grond
De verliezen van gemeenten op ruimtelijke plannen zijn in de periode van 2008 tot en met 2011 opgelopen tot minimaal 5,7 miljard euro. De oplopende tekorten zijn vooral het gevolg van de economische situatie waardoor ooit aangekochte gronden onverkoopbaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar de jaarstukken van de tweehonderd grootste gemeenten.

Krimpgemeenten platteland in trek bij jongeren
De minder populaire plattelandsgemeenten in het noorden en oosten van Noord-Nederland blijven vanwege de relatief goedkopen woningen in trek bij jonge verhuizers. Hoewel het landschap hierbij minder een rol speelt, doen gemeenten in krimpgebieden er goed aan de kwaliteit van de omgeving in stand te houden. De verhuizers komen meestal uit de regio zelf.

Stijging ozb-opbrengst onder de norm
De ozb-opbrengst in 35 grote gemeenten stijgt dit jaar met 1,9 procent. Het kabinet heeft bepaald dat de opbrengst in 2013 2,76 procent hoger mag zijn dan vorig jaar. De grote gemeenten blijven daar dus ruim onder.

 Scherper toezicht op woningcorporaties
Gemeenten moeten zich expliciet een oordeel gaan vormen over de prestaties van woningcorporaties en dat aan zowel het corporatiebestuur als de Raad van Toezicht kenbaar maken.

‘Engelse weigerambtenaar terecht ontslagen’
 Een ambtenaar van de burgerlijke stand in het Engelse Islington is terecht ontslagen omdat zij weigerde homoseksuelen op dezelfde wijze te behandelen als hetero’s. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.

VNG Nieuws Interactieve denktank moet gemeenten inspireren
De VNG komt met een strategische en interactieve denktank voor het lokaal bestuur. Gemeenten willen ook ‘eerste overheid in het denken’ zijn.

Verder o.a. in VNG Nieuws:

  • VNG-Jaarcongres 2013: Innovatiekracht
  • Landelijke Voorziening WOZ
  • Waterkracht
  • Slim Samenwerken-bustoer
  • VNG Bestuurdersdag

 

Het volgende nummer van VNG Magazine verschijnt op vrijdag 1 februari 2013

Uitgebreide artikelen in dit magazine: