Datum
Organisatie
LAA Magazine
Soort
Best practice

Michiel Koster van Groos, projectleider gemeenten bij LAA, ziet een patroon. Het begint bijna altijd bij Burgerzaken, maar het wordt al snel iets gemeenschappelijks.

"De cijfers na 4 jaar LAA zijn best indrukwekkend", zegt Michiel. "Van de 380 Nederlandse gemeenten doen nu 268 mee. Daar woont zo'n 85% van de inwoners van Nederland. Dat grote bereik, met zo veel signalen en met zoveel verschillende partijen, daarvan hadden we bij de start in 2015 niet durven dromen. Het succes van LAA is dat gemeenten echt resultaten boeken: van correcties in de BRP tot de aanpak van illegale onderhuur, leegstand en fraude."

Aanpak van de verschillende gemeenten

Deventer
"Als team Publiekscontacten zijn we verantwoordelijk voor de adreskwaliteit. Daarom vinden we het vanzelfsprekend dat wij ook zelf adresonderzoek doen", zegt Hanno Tjeerds, seniormedewerker burgertaken en gegevensbeheer bij team Publiekscontacten en projectleider LAA in Deventer.

Bergen op Zoom
Van handhaver tot hovenier - allemaal zitten ze in Bergen op Zoom om tafel als het om adresonderzoek gaat. Niet zelden blijkt dan, dat iedereen een bepaald adres al op de korrel heeft. "Het is een aha-erlebnis", zegt handhaver Hennie Weijers.

Duin- en Bollenstreek
Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen maken deel uit van de regionale werkgroep Aanpak adreskwaliteit. De werkgroep Aanpak adreskwaliteit Duin- en Bollenstreek ging anderhalf jaar geleden van start. "Op een natuurlijke manier, door ambtelijke contacten", vertelt Staephanie.

Gerechtsdeurwaarders als voelhorens van de overheid

Schuldproblemen, sociale en psychische noodsituaties - de gerechtsdeurwaarder op straat ziet veel. Geen gek idee dus om als gemeente een deurwaarder op adresbezoek te sturen. Samen leggen de ongeveer 800 gerechtsdeurwaarders in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen adresbezoeken af op 1,25 miljoen unieke adressen. Niet voor niets dat Paul Otter, bestuurslid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, ook in het operationeel overleg van LAA zit.