Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Weet u in welke gemeenten dit jaar gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden en in welke gemeenten de verkiezingen al zijn geweest als gevolg van de herindelingen? Deze en andere informatie rondom de gemeenteraadsverkiezingen vindt u op deze pagina.

De komende tijd vullen we deze pagina verder aan met informatie.

VNG Magazine over positie en rol gemeenteraad

In aanloop naar de verkiezingen verschijnt in VNG Magazine een aantal artikelen over de positie en rol van de gemeenteraad

Het laatst verschenen artikel in de serie gaat over de verkiezing van de beste verkiezingsposter. Net als vier jaar geleden gaat de redactie van VNG Magazine op zoek naar het beste verkiezingsaffiche. Lees verder

In welke gemeenten wordt gestemd?

In maart 2018 zijn in de meeste gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen. Als gevolg van herindelingen hebben inwoners van een aantal gemeenten al eerder gestemd en zijn er ook gemeenten waarvan de inwoners pas eind dit jaar naar de stembus gaan. Een overzicht van waar er wanneer wordt gestemd vindt u in de overzichtskaart.

Atriumlezing

Nieuwe politiek, nieuwe akkoorden door Miranda de Vries

Na de gemeenteraadsverkiezingen beginnen tal van burgemeesters, raadsleden, griffiers en externe informateurs aan de belangrijke taak om afspraken te maken voor een nieuwe raadsperiode. Kan een akkoord op een nieuwe manier tot stand komen? En hoe gaat u daarbij te werk? Kom naar de lezing van Miranda de Vries op 22 februari.

Informatie voor collegeonderhandelingen

De maatschappelijke opgaven waarvoor alle gemeenten staan, zullen bij de collegeonderhandelingen aan de orde komen. Informatie over deze opgaven hebben wij bij elkaar in een overzicht gezet, dat u kunt gebruiken voor uw collegeprogramma.

Wat vindt de kiezer belangrijk?

De belangrijkste onderwerpen voor kiezers zijn: woningen, bureaucratie en duurzaamheid. Dat blijkt uit een publieksonderzoek dat de NOS en regionale omroepen in januari 2018 hebben gehouden met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bijna 30.000 mensen namen aan het onderzoek deel.

Hoe stemmen we in Nederland?

Nederlandse kiezers stemmen nog steeds met papier en potlood, ook bij de komende raadsverkiezingen. Het gebruik van stemcomputers brengt (nog) te veel beveiligingsrisico’s met zich mee (denk aan hackers).
De VNG vindt modernisering van het verkiezingsproces belangrijk als het gaat om tellen van de stemmen, de inzet van hulpmiddelen, de verwerking van de uitslag e.d. We zijn voorstander van de mogelijkheid om stemmen elektronisch te kunnen tellen, daarvoor is onder meer een ander stembiljet nodig.