Terugkeer in samenleving

In het reclasseringstraject wordt eraan gewerkt om de jeugdige een andere levensstijl dan in zijn normale omgeving te laten ontwikkelen. Een succesvol afgerond traject heeft een stap gemaakt in de richting van een stabieler bestaan met werk of opleiding, vrijetijdsbesteding en een plek om thuis te zijn. Samen met vrienden en ouders en/of verzorgers is een begin gemaakt met het bouwen van een steviger sociaal netwerk, dat de jeugdige helpt te voorkomen terug te vallen in oud gedrag.

Gemeentelijke rol bij nazorg

Wanneer de jeugdige in de laatste fase komt van de strafmaatregel, worden afspraken gemaakt over de uitstroming naar het zelfstandige leven en het weer geleidelijk terugkeren naar de samenleving.

  • De gemeente speelt een belangrijke rol in deze geleidelijke terugkeer, door perspectief te bieden op gebied van huisvesting, onderwijs en dagbesteding.
  • In de meeste gevallen keert de 18-minner na verblijf in de JJI terug naar het ouderlijk huis. Als dat niet het geval is, kan de gemeente helpen door afspraken hierover met woningcorporaties.
  • De samenwerkingsverbanden passend onderwijs en de gemeente werken samen om de jeugdige zo goed mogelijk op te vangen op school.
  • Het Regionale Meld- en Coördinatiepunt (RMC) ziet erop toe dat de jeugdige niet vervalt in schoolverzuim.

Gemeente kunnen zich deze vragen stellen

Gemeenten kunnen zichzelf de volgende vragen stellen, om te verkennen in hoeverre zij kunnen sturen op de invulling van de nazorg om terugval in crimineel gedrag te voorkomen of te beperken.

  • Is uw gemeente voldoende betrokken bij de invulling van de nazorg en het scholings- en trainingsprogramma (STP) voor het geleidelijk terugkeren van de jongere naar de samenleving? Denk hierbij ook aan verantwoordelijkheid voor voorzieningen als werk, inkomen en verblijf.
  • Is uw gemeente bij de itspraak van maatregelen voor trajecten, om nazorg direct met de partners in te kunnen vullen en continuïteit te bieden voor de jeugdige?
  • Bevat uw samenwerkingsprotocol met de GI afspraken om de jeugdige te ondersteunen en toezicht te houden bij risico op terugvallen in oud gedrag?
  • Heeft uw gemeente in geval van adolescentenstrafrecht afspraken met volwassenreclassering over nazorg? Bijvoorbeeld de betrokkenheid van het wijkteam gedurende de maatregel en samenwerking na de afloop ervan?