In het kader van nazorg helpen de jeugdstrafrechtketenpartners de jeugdige te voorkomen terug te vallen in oud gedrag. Afspraken over de nazorg zijn vaak onderdeel van de opgelegde strafmaatregelen. Het sociale netwerk rondom de jeugdige speelt een belangrijke rol in de nazorg. De volgende partijen zijn sleutelspelers bij de nazorg.

  • Ouders en verzorgers
    De ouders en verzorgers zijn verantwoordelijk voor het veilig opgroeien en ontwikkelen van de jeugdige. Zij zijn een belangrijke partij en steun tijdens de nazorg. Door de (gedrags-)problematiek van de jeugdige kunnen ouders en verzorgers soms zelf ook hulp gebruiken bij de opvoeding en het bieden van een stabiele omgeving voor de jeugdige.
  • Jeugd- en Gezinsteams
    De jeugdhulpprofessionals in de Jeugd- en Gezinsteams weten welke aanpak passend is voor de jeugdige en brengen relevante informatie in voor onderzoeken van OM en de Raad van de Kinderbescherming.
  • Politie
    Wijkagenten en wijkcoaches houden in de gaten welke jeugdigen problemen kunnen opleveren in de wijk en pakken jeugdigen op wanneer deze over de schreef gaan. Agenten en Jeugd- en Gezinsteams kunnen met toestemming van de ouders en verzorgers bij gedeelde zorgen informatie uitwisselen over de juiste aanpak van de jeugdigen.
  • Raad voor de Kinderbescherming
    De RvdK is verantwoordelijk voor het organiseren het trajectberaad (planoverleg met betrokken ketenpartners) en voor het monitoren van de uitvoering van de maatregel. Meer informatie over de rol van de RvdK in het justitiële traject is te vinden in de toelichting op de justitiële stappen in de jeugdstrafrechtketen.
  • JJI’s
    De justitiële jeugdinrichting (JJI) zorgt voor het vertrek van de jeugdige voor passende resocialisatie of nazorg. Onder deze nazorg valt iedere vorm van begeleiding door de (jeugd)reclassering, in aansluiting op het verblijf van een jongeren in de inrichting. Resocialisatiestappen zijn planmatig verlof, fases van onbegeleid verlof en een scholings- en trainingsprogramma (STP).
  • Gecertificeerde instelling (GI) voor jeugdreclassering
    Jeugdreclasseringspartners (GI) leveren informatie uit vroeghulp aan en geven advies voor de aanpak van de jeugdige. Wanneer jeugdreclassering wordt opgelegd, houdt de instelling die de jeugdreclassering uitvoert bovendien toezicht op de voortgang die de jeugdige maakt tijdens het proces. Hierbij overleggen ze met de betrokken hulpverleners over de aanpak rond de jeugdige.  
  • Specialistische jeugdhulp 2e lijn
    Wanneer jeugdhulp wordt opgelegd, gaan de hulpverleners met de jeugdige en de ouders en/of verzorgers aan de slag op basis van een individueel plan van aanpak. Wanneer jeugdhulp al in een eerder stadium is ingezet, kunnen de hulpverleners (via de Jeugd- en Gezinsteams) relevante informatie leveren voor een passend pakket aan hulp en strafmaatregelen voor de jeugdige.
[1] In elke gemeente is de inzet van lokale jeugdhulp rond wijken en scholen anders georganiseerd: sociale wijkteams, sociale teams, jeugdteams, uitvoeringsdiensten. In deze wegwijzer wordt Jeugd- en Gezinsteams als algemene benaming gehanteerd.